به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه تحلیلی خبری «صبح توس»؛ در سال ۱۳۱۷ پس از اینکه عدالت آموزشی در ورودی دانشجویان به دانشگاه تهران در رشته های فنی، پزشکی و حقوق دانشگاه تهران برقرار نشد، نظام آموزشی تصمیم گرفت برای ورود به دانشگاه در این رشته‌ها آزمون برگزار نماید. این آزمون‌ها ۲۰ سال بعد یعنی سال ۱۳۳۷ به همه دانشگاه‌ها تعمیم داده شد و اولین کنکور در این سال برگزار گردید.

در تمام ۶۸ سال گذشته قبولی در کنکور و انتخاب رشته و دانشگاه مناسب دغدغه دانش‌آموزان بوده‌است اما طی ۲۰ سال گذشته این قصه گرفتار پیچ و خم‌هایی شده است که عموماً آن را با نام «کلاس کنکور» می‌شناسیم.
مؤسسات کنکور از ابتدای دهه هشتاد فعالیت خود را به صورت جدی در ایران آغاز کردند و در ابتدا با برگزاری کلاس‌های کمک آموزشی و فروش سوالات کنکورِ سال‌های گذشته به دانش‌آموزان، مسیر تازه‌ای در آموزش کشور باز کردند.
اما امروز کلاس‌های کنکور و کمک آموزشی در همه مقاطع از اول ابتدایی تا دوازدهم متوسطه، بلای جان دانش‌آموز و خانواده‌ها شده است.
هزینه‌های گزافی که در قالب کتاب‌های کمک آموزشی، کلاس فوق‌العاده، آزمون مشابه کنکور، مشاوره تحصیلی، مشاوره انتخاب رشته و دیگر مواردی از این قبیل که در موسسات کنکور از دانش‌آموزان گرفته می‌شود، تبدیل به مافیایی قدرتمند و غیرقابل نفوذ شده‌ است.
این مافیا چند سالی است که علاوه بر آنکه دانش‌آموز را در رقابتی نا متعارف با دیگران قرار داده، به خدماتی لوکس تبدیل شده که پراکندگی ذهنی برای اهالی مدرسه به ارمغان آورده است. حتی پس از اعلام نتایج کنکور پیشنهاد هزینه‌های بسیار بالا به نفرات برتر برای اعلام شرکت در کلاس‌های این موسسات رقابتی تازه برای صاحبان مافیا فراهم کرده است.
برای درک بهتر اثرات این کلاس‌ها با سه دانش‌آموز که در آستانه اعلام نتایج کنکورشان هستند می‌روم و از لایه‌های مختلف این غول چراغ جادو با یکدیگر صحبت می‌کنیم.

هزینه‌هایی برای کلاس مدرسه و کنکور

زینب سالِمیان دانش‌آموز مقطع دوازدهم رشته انسانی یکی از مدارس سمپاد محله سیدرضی مشهد است که با او گفت‌و‌گو می‌کنم.
صبح توس: تا به حال چندبار از کلاس‌های کنکور استفاده کرده‌ای؟
سالمیان: سال دوازدهم از موسسه خاصی استفاده نکرده‌ام که چند دلیل دارد. اولین دلیل آن مبالغ بسیار بالای آن است. یعنی برای یک سال دوازدهم در رشته انسانی اگر بخواهی هم در کلاس‌ها شرکت کنی و هم در آزمون‌های جامع حدودأ صد میلیون باید هزینه کنیم. حالا اگر کتاب‌ها و دوره‌های متفرقه خاصی که معرفی می‌کنند را هم بخواهیم داشته باشیم این هزینه بالاتر هم می‌رود. دلیل دوم این است که من در مدرسه سمپاد درس می‌خوانم که خودش کلاس‌ها و دوره‌های کمک آموزشی دارد. هرچند هزینه‌هایی هم از ما برای این کلاس‌ها گرفته می‌شود، اما به اندازه کلاس کنکور موسسات نیست. من سعی کردم بیشتر خودم درس بخوانم و در مقطع اول کنکور که نتایج آن هم آمده است رتبه‌ام زیر ۳هزار شده است.
اعتماد از دست رفته دانش‌آموزان
مبینا شاکری دانش‌آموز رشته تجربی در یکی از مدارس حاشیه شهر مشهد است که دل پر دردی از کنکور و پشت‌پرده ‌های آن دارد.
صبح توس: چرا در کلاس‌های کنکور شرکت نکرده‌ای؟
شاکری: سال دوازدهم شرکت نکردم اما سال دهم و یازدهم شرکت کردم. اینکه امسال در هیچ کلاسی ثبت‌نام نکردم بخاطر چند موضوع بود. اول اینکه هزینه کلاس‌ها خیلی زیاد است.رشته من چون تجربی است و برخی دروس آزمایشگاه نیز دارد، هزینه‌ای بالغ بر ۷۰ میلیون تومان برای کلاس‌ها باید پرداخت می‌کردم. علاوه بر هزینه کلاس برای شرکت در آزمون هم باید پول بدهیم که آن هم حدودأ ۶۰ میلیون تومان می‌شود. به این مبالغ تهیه کتاب، رفت‌و‌آمد و هزینه‌های جانبی دیگر را هم که اضافه کنیم می‌دانید چقدر می‌شود؟
علت دیگری که عدم شرکت در این کلاس‌ها برای امسال داشت این بود که دوسال گذشته نتیجه دلخواهی از شرکت در کلاس و آزمون‌ها نگرفتم. سالهای قبل هم حدودأ ۵۰ میلیون تومان خرج کردم اما تفاوت زیادی با دوستانم که کلاس نرفتند و خودشان درس خواندند یا در کلاس‌های معمولی شرکت کردند نداشتم و نمرات‌مان شبیه به یکدیگر بود.
اما یک دلیل دیگر هم برای این موضوع داشتم و آن این بود که دیدم موسسه‌ای که سال گذشته من در آن دوره دیده بودم امسال غیرمجاز اعلام شده و گفتند مجوز ندارد. انگار دنیا روی سرم خراب شد یعنی چه که مجوز ندارد؟ این باعث بی‌اعتمادی من شد و حقیقتأ من و چندنفر دیگر از دوستانم که در این دوره‌ها شرکت کرده بودیم، حتی از طرف بعضی دوستان و خانواده هم تحقیر شدیم که موسسه‌ای که در آن آموزش دیدی غیر مجاز بوده است.
فشار روانی شرکت در کلاس‌ و آزمون‌های متفرقه
صحبت‌های مبینا که حالا رتبه ۴هزار و خرده‌ای در کنکور آورده است خیلی من‌ را ناراحت کرد. اینکه اعتماد یک نوجوان در حساس‌ترین بُرهه زندگی‌اش دچار خدشه شده‌است و دیدگاهش نسبت به کشور و نظام آموزشی‌اش تغییر پیدا کرده، آن‌هم بخاطر سودجویی عده‌ای واقعاً دردناک است.
از امیرعباس اکرمی دانش‌آموز سال دوازدهم رشته فنی هم که این روزها درگیر نتایج نهایی کنکور و انتخاب رشته است در مورد مافیای کنکور سوالاتی می‌پرسم.
صبح توس: شرکت در کلاس و آزمون‌های کنکور بین پسرها هم مرسوم است یانه؟
اکرمی: بله چرا که نه. خود من در کلاس‌های دو موسسه شرکت کردم و دوستان دیگر هم شرکت کردند.
صبح توس: نتیجه شرکت در دوره‌ها چطور بود؟
اکرمی: اگر صادقانه بخواهم بگویم ۲۰ درصد تأثیر داشت. امسال چون ما درگیر جنگ بودیم نمی‌توانستیم به خوبی تمرکز داشته باشیم. موسسه هم انگار از این موضوع سوءاستفاده می‌کرد. استرس‌های خودمان یک طرف و استرس شرکت در آزمون و تمام کردن دوره‌ها یک طرف دیگر بود. البته اینکه مدام با ما تماس می‌گرفتند و یادآوری می‌کردند که درس‌ها را بخوانیم و موارد دیگر خوب بود اما فشار روانی آن هم وجود داشت.
صبح توس: چه‌قدر هزینه برای این دوره‌ها انجام دادی؟
اکرمی: برای سال دوازدهم در یک موسسه ۱۳۰ میلیون تومان بود که شامل کتاب، دوره‌های آنلاین و آزمون می‌شد. در یک موسسه دیگر هم که آزمون‌های مشابه کنکور داشت، در بخش آزمون‌ها شرکت کردم و حدودأ ۴۵ میلیون تومان هزینه داشت. البته این را بگویم بعد از کنکور اعلام شد یکی از موسساتی که در آن شرکت داشتم مجوز ندارد و حتی تبلیغات آن را در تلویزیون هم ممنوع است و یک سوال بزرگ در ذهن من ایجاد شد. چرا قبل از کنکور این موضوع اعلام نشد؟ همه فشارهای کنکور و جنگ به کنار رفت و تمام این مدت دارم با خودم فکر میکنم مگر می‌شود یک یا چند موسسه با این‌همه سال قدمت و ادعای حضور در حوزه آموزش مجوز نداشته باشند و کسی کاری به کار آن‌ها نداشته باشد. در کل رفتن یا نرفتن به این دوره‌ها کمک خیلی خاصی به بچه‌ها نمی‌کند. مگر شرکت در آزمون‌های مشابه برای افرادی که استرس جلسه کنکور را دارند. بقیه‌اش هدر دادن وقت و پول و استرس مضاعف بر درس‌های مدرسه است.

مافیای کنکور و مدارس غیردولتی که شکاف عمیقی در سیستم آموزشی کشور ایجاد کرده‌اند یکی از موارد مورد پیگیری صبح توس است. در روزهای آینده ابعاد جدیدی از این موضوعات را بررسی خواهیم کرد تا بتوانیم بخشی از این ریل‌گذاری غلط آموزشی را اصلاح کنیم.


پایان خبر/