مولوی عبدالباری صالحی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»؛ با تبریک ماه ربیع‌الاول، میلاد پیامبر اکرم (ص) و هفته وحدت اظهار کرد: میلاد پیامبر اکرم حضرت محمد مصطفی (ص) یادآور بزرگ‌ترین محور مشترک همه مسلمانان است.

وی افزود: همه ما، چه شیعه و چه اهل‌سنت، به پیامبر اسلام (ص)، قرآن کریم، قبله، نماز، روزه و اصول مشترک اعتقادی و اخلاقی باور داریم؛ بنابراین هفته وحدت باید فراتر از یک مناسبت تقویمی باشد و به یک فرهنگ دائمی برای همدلی، احترام متقابل و همکاری مسلمانان تبدیل شود.

مدیر حوزه علمیه مظهرالتوحید تایباد بیان کرد: پیام اصلی هفته وحدت این است که اختلاف‌نظرهای مذهبی نباید به دشمنی، بدبینی و تضعیف امت اسلامی منجر شود. امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز داریم در مسائل مشترک، دست در دست یکدیگر بگذاریم و در برابر تهدیدها و توطئه‌هایی که اصل اسلام و عزت مسلمانان را هدف قرار داده‌اند، متحد باشیم.

اعتماد متقابل؛ مهم‌ترین عامل تقویت وحدت در تایباد

این کارشناس مذهبی در ادامه با اشاره به مهم‌ترین عامل حفظ و تقویت وحدت میان شیعه و اهل‌سنت در تایباد گفت: به نظر من مهم‌ترین عامل، اعتماد متقابل و ارتباط مستقیم و صمیمانه میان مردم و علما است.

صالحی ادامه داد: در تایباد خوشبختانه سابقه ارزشمندی از زندگی مسالمت‌آمیز، همدلی و همکاری میان برادران شیعه و اهل‌سنت وجود دارد و این سرمایه اجتماعی باید حفظ و تقویت شود.

وی تصریح کرد: وحدت زمانی پایدار می‌ماند که مردم یکدیگر را نه به عنوان «دیگری»، بلکه به عنوان برادران دینی و هموطن ایرانی با سرنوشت مشترک ببینند.

مدیر حوزه علمیه مظهرالتوحید تایباد افزود: برگزاری برنامه‌های مشترک فرهنگی و اجتماعی، گفتگوی عالمانه، حضور در مراسمات یکدیگر غیر از مراسمات مذهبی و همکاری در حل مشکلات مردم می‌تواند این اعتماد را روزبه‌روز بیشتر کند.


حوزه‌های علمیه؛ زمینه‌ساز تربیت نسل وحدت‌گرا

صالحی با اشاره به نقش حوزه‌های علمیه در تقویت وحدت و تقریب مذاهب اسلامی اظهار کرد: حوزه‌های علمیه نقش بسیار مهمی دارند؛ زیرا اندیشه و نگاه نسل آینده علما و روحانیون در همین مراکز شکل می‌گیرد.

وی گفت: اگر طلبه با قرآن، سیره پیامبر (ص)، اهل بیت پیامبر، اخلاق اسلامی، احترام به مذاهب و آداب گفتگوی علمی تربیت شود، می‌تواند در آینده مبلغ وحدت و همدلی در جامعه باشد.

مدیر حوزه علمیه مظهرالتوحید تایباد افزود: حوزه‌های علمیه اهل‌سنت می‌توانند با تربیت طلاب آگاه، تقویت مطالعات تطبیقی مذاهب، برگزاری نشست‌های علمی مشترک با علمای شیعه، مقابله با افراط‌گرایی و آموزش شیوه صحیح بیان اختلافات مذهبی، نقش مؤثری در تقریب ایفا کنند.

وی تأکید کرد: حوزه علمیه نباید تنها محل آموزش علوم دینی باشد؛ بلکه باید مرکز تربیت عالم آگاه، زمان‌شناس، وحدت‌گرا و خدمتگزار جامعه نیز باشد.


دشمن به دنبال تبدیل اختلاف‌نظر به دشمنی است

این کارشناس مذهبی در ادامه با اشاره به تلاش دشمنان برای ایجاد اختلاف میان مسلمانان گفت: یکی از مهم‌ترین ابزارهای دشمن، بزرگ‌نمایی اختلافات و تبدیل اختلاف‌نظر به دشمنی است. دشمنان تلاش می‌کنند با انتشار اخبار جعلی، شایعات، تحریف سخنان علما و استفاده از فضای مجازی، میان مسلمانان بی‌اعتمادی ایجاد کنند.

وی افزود: همچنین گاهی با تحریک احساسات قومی و مذهبی، ایجاد سوءتفاهم و برجسته کردن حوادث و مسائل حاشیه‌ای، تلاش می‌شود مسائل اصلی جهان اسلام به فراموشی سپرده شود.

صالحی تصریح کرد: بنابراین یکی از مهم‌ترین وظایف امروز مسلمانان، بصیرت رسانه‌ای، تحقیق درباره اخبار، پرهیز از بازنشر مطالب تحریک‌آمیز و حفظ آرامش جامعه است. هر مطلبی که به نام شیعه یا اهل‌سنت منتشر می‌شود، الزاماً بیانگر دیدگاه واقعی آن مذهب نیست.


نقش محوری علما در مقابله با تفرقه

وی با تأکید بر نقش علما و روحانیون در خنثی کردن توطئه‌های تفرقه‌افکنانه اظهار کرد: علما در این زمینه نقش محوری دارند. مردم در مسائل دینی و اجتماعی به علما اعتماد می‌کنند؛ بنابراین یک سخن حکیمانه می‌تواند آتش یک اختلاف را خاموش کند و برعکس، یک سخن نسنجیده می‌تواند زمینه‌ساز اختلاف شود.

مدیر حوزه علمیه مظهرالتوحید تایباد گفت: عالمان شیعه و اهل‌سنت باید در کنار بیان اصول اعتقادی خود، حرمت مقدسات و شخصیت‌های مورد احترام یکدیگر را رعایت کنند، در برابر افراط‌گرایی موضع روشن داشته باشند و مسائل اختلافی را در فضای علمی و اخلاقی مطرح کنند.

وی افزود: همچنین لازم است علما در حوادث اجتماعی، پیش از هرگونه قضاوت، از منابع معتبر اطلاع کسب کنند و اجازه ندهند شایعات و تحریکات رسانه‌ای به روابط برادرانه مردم آسیب بزند.


وحدت را یک مسئولیت دینی و اجتماعی بدانیم

این کارشناس مذهبی با بیان پیام خود به مردم شیعه و اهل‌سنت تایباد در هفته وحدت گفت: وحدت را یک شعار مناسبتی ندانیم؛ بلکه آن را یک مسئولیت دینی، اخلاقی و اجتماعی بدانیم.

صالحی خاطرنشان کرد: تایباد سال‌هاست نمونه‌ای از زندگی مسالمت‌آمیز و همزیستی برادرانه میان مسلمانان است. اجازه ندهیم اختلافات سیاسی، قومی یا مذهبی این سرمایه ارزشمند را خدشه‌دار کند.

وی افزود: بیاییم در هفته وحدت، به جای تمرکز بر نقاط اختلاف، بر مشترکات بزرگ خود تأکید کنیم؛ به یکدیگر احترام بگذاریم، در شادی و مشکلات کنار هم باشیم و فرزندانمان را با فرهنگ اخوت، مدارا و احترام به مقدسات مسلمانان تربیت کنیم.قرآن کریم می‌فرماید: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا»؛ همگی به ریسمان خدا چنگ زنید و پراکنده نشوید.

صالحی افزود: پیامبر اکرم (ص) نیز فرمودند: «المؤمن للمؤمن كالبنيان يشد بعضه بعضاً»؛ مؤمن نسبت به مؤمن مانند ساختمانی است که اجزای آن یکدیگر را استحکام می‌بخشند.

مدیر حوزه علمیه مظهرالتوحید تایباد ادامه داد: پیام هفته وحدت برای ما روشن است؛ اختلاف‌نظر می‌تواند وجود داشته باشد، اما نباید به دشمنی منجر شود؛ تفاوت دیدگاه می‌تواند وجود داشته باشد، اما نباید به بی‌احترامی بینجامد. همه ما باید در کنار یکدیگر برای عزت اسلام، امنیت، پیشرفت و سربلندی ایران و منطقه تلاش کنیم.

وی خاطرنشان کرد: وحدت واقعی به معنای حفظ هویت مذهبی در کنار پاسداشت برادری اسلامی و منافع مشترک امت اسلامی است.

انتهای خبر/