
در مسیر مانایی زبان فارسی «ابوالفضل بیهقی» اهتمامی ویژه داشته، به گونهای که وی را پدر نثر فارسی دانستهاند، این در حالی است که روز بزرگداشت سعدی، به نام روز نثر فارسی نامگذاری شده است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»؛ در هفتصد و نود و ششمین جلسه شورای فرهنگ عمومی كشور كه در تاريخ نوزدهم اردیبهشت ماه 1402 با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس شورای فرهنگ عمومی برگزار شد، نامگذاری روز «نثر فارسی» همزمان با یکم اردیبهشتماه (روز بزرگداشت سعدی) تصویب شد.
این در حالی است كه روز اول آبان، از سال ۱۴۰۱ به نام روز ملّی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در تقویم ملی کشور به ثبت رسیده است و جهانیان بیهقی را به عنوان «پدر نثر فارسی» میشناسند، بنابراین میتوان گفت این روز برای نامگذاری روز نثر فارسی مناسبتر بوده است.
سید علی یزدیخواه در گفتگو با خبرنگار ما اظهار كرد: نامگذاری روز نثر فارسی همزمان با بزرگداشت سعدی بخشی از مصوبات شورای فرهنگ عمومی کشور است.
نایب رئیس اول کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ابراز كرد: كارگروهها و کمیتههای معینی که شورای فرهنگ عمومی کشور دارد مسائلی نظیر این موضوع را بررسی میکنند و بعد از تصویب، در جلسه رد یا تأیید میکنند در نهایت نیز موضوع به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع داده میشود.
سعدی شاقول نثر فارسی است/ لقب پدر نثر فارسی محاورهای است
سید مجید امامی نیز در گفتگو با خبرنگار ما گفت: با توجه به نثر سعدی و بر اساس نظر کارشناسی فرهنگستان و اساتید، یکم اردیبهشتماه، روز بزرگداشت سعدی به عنوان روز نثر فارسی انتخاب شده است.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور ابراز کرد: لقب پدر نثر فارسی برای ابوالفضل بیهقی موضوعی محاورهای است.
خبرنگار ما با اشاره به لقب پدر شعر نو برای نیمایوشیج، به عنوان پدر نثر فارسی برای بیهقی اشاره کرد و امامی در پاسخ گفت: بیهقی در زمان خودش بسیار معروف و مشهور بود اما قوام و جایگاه نثر سعدی در مدیریت ادب فارسی بیشتر است و از نظر فرهنگستان و اساتید، سعدی شاقول نثر فارسی عنوان شده است.
بیهقی حقیقتنگار بود
اسماعیل آذر نیز در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به روز نثر فارسی و شناخته شدن ابوالفضل بیهقی به عنوان پدر نثر فارسی، اظهار کرد: یکی از نثرهایی که دارای سبک است، نثر کتاب تاریخ بیهقی است که در چندین جلد گردآوری شده بود اما متأسفانه دستخوش گذر زمان شده است.
وی خاطرنشان کرد: کتاب تاریخ بیهقی بیشتر به دوران تاریخ مسعود غزنوی مربوط است؛ سلطان محمود دو پسر به نام محمد و مسعود داشت، اما از آنجا که مسعود کمی خوشگذران بود، محمود حکومت را به پسر کوچک خودش سپرد در نتیجه کودتایی برپا شد و درست از همین جاست که تاریخ بیهقی آغاز میشود.
این نویسنده، استاد ادبیات و پژوهشگر تاریخ و ادبیات فارسی به برخی از ویژگیها و شاخصههای کتاب تاریخ بیهقی اشاره کرد و گفت: یکی از محاسن کتاب تاریخ بیهقی این است که بیهقی همواره کوشیده تا به حقیقت بپردازد.
وی با تأکید بر اینکه مبنای تاریخ بیهقی حقیقت است، عنوان کرد: ابوالفضل بیهقی زمانی که در جایی حضور ندارد و به قاطعیت نمیداند چه رخ داده و چه خبر شده، مینویسد، «پرسیدم یا شنودم.»
آذر با بیان اینكه در دنیا کمتر کتاب تاریخی موجود هست که در زمان خود پادشاه و حاكمی نگاشته شده باشد و تا این حد مقرون به حقیقت باشد، تصریح کرد: تاریخ بیهقی، كتابی تاریخی است که حقیقتنگاری میکند و در این تاریخ تحلیل کم است و در بسیاری مواقع بیهقی قضایا را به قضا و قدر میسپارد و شاید بتوان گفت این ضعف بیهقی در تاریخنویسی است.
وی ادامه داد: ضمائری که در كتاب تاریخ بیهقی آورده شده است ضمیر سوم شخص «او» است ضمیر او آن قدر زیاد است که اگر کسی به موضوع تاریخ تسلط نداشته باشد، مرجع این ضمیرها را اشتباه میکند.
تصویرسازی در تاریخ بیهقی نقطه عطف است
این نویسنده، استاد ادبیات و پژوهشگر تاریخ و ادبیات فارسی عنوان كرد: شیوه نثر بیهقی، خراسانی است و گاهی واژگانی را میبینیم که با دو حرف اضافه نوشته میشود و این نثر از نظر همنشینی واژگان به حدی درست است که ذهن انسان را به زیبایی نثر مشغول میشود.
وی با اشاره به تصویرسازی خوب ابوالفضل بیهقی، بیان كرد: واژگان نثر بیهقی بسیار درست انتخاب شده و شیرینی آن به این است که حتی وقتی شما این نثر را میخوانید، میتوانید جزئیات شخصیتها را به زیبایی دریابید؛ مثلاً زمانی که داستان حسنك وزیر را گزارش میکند نیمخیز قیام كردن بوسهل زوزنی را خوب به تصویر كشیده و در ذهن خواننده تداعی میكند.
آذر تاریخ بیهقی را شكوهمند و بهترین نثر دانست و گفت: همنشینی واژگان و ترکیب آنها در این كتاب فاخر تا جاییست که انسان را مجذوب موسیقی نثر میکند و همین موسیقی نثر است كه آن را زیبا كرده است.
ابوالفضل بیهقی که پدر نثر فارسی است از روز نثر بیبهره و بینصیب مانده است.
انتهای خبر/
- سرمایههای سرگردان باید به سمت تولید هدایت شود
- مراسم عزاداری باید مستقل از آیینهای ملی باشد
- ثبت بهار و حرم با لنز هنرمندان
- وحدت اسلامی؛ درس ماندگار حضرت علی(ع)
- ۱۲ فروردین؛ نماد پیوند اسلام و اراده ملت
- اجرای پویش«نه به تصادف»؛کاهش حوادث طرقبه شاندیز
- بزرگترین خط تولید تیرآهن شرق کشور در نیشابور
- بلاگرها، تریبونی برای فریادهای بیپاسخ غزه
- جمهوری اسلامی دین و دنیا به ما میدهد
- سال علوی فرصتی برای تحقق جامعه علوی
- مرگ خانواده ۴نفره بر اثر گاز گرفتگی
- افتتاح پروژههای تجمیعی شهرک صنعتی خیام نیشابور
- فردوسی پیونددهنده هویت ایران و اسلامی
- انگور بهاره، معجزه گلخانههای خلیلآباد
- معافیتهای مالیاتی حقوق و دستمزد در سال ۱۴۰۴
- مسیر تربتحیدریه به بایگ قربانی کمبودها و کاستیها
- از چالش ناترازی تا الگویی در انرژی خورشیدی
- سفر حدود یک میلیون مسافر به طرقبه شاندیز
- راهپیمایی مردم نیشابور در حمایت از غزه
- نماز عید فطر در مصلی نماز جمعه سبزوار
- شاعری که حرفهایش در گوش تاریخ طنینانداز است
- شوراها رکن چهارم نظام هستند
- تبدیل ۱۷۵۰ سند عادی به رسمی در کاشمر
- مردم کاشمر از معاملات غیررسمی اجتناب کنند
- شهدا با جانفشانی مسیر حق را هموار کردند
- امنیت امروز کشور مرهون نیروهای مسلح است
- شهید تازه تفحصشده گناباد پنجشنبه تشییع میشود
- جذب ۳۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی در بسیج
- الزام مدیران به پیشگیری از مواد مخدر
- پروازهای فرودگاه شهدای گناباد مجدداً آغاز شد
- کتابهای کنگره شهدای تربتحیدریه رونمایی میشود
- ودیعه سنگین، جیب خالی؛ دردهای مستأجران
- پیشبینی برداشت 4000 تن گندم در خواف
- جشنواره ملی شعر انقلاب با حضور شاعران برجسته
- سکوت مسلمانان در مسئله غزه هیچگونه توجیهی ندارد
- تعمیرات اساسی شرکت نفت و گاز شرق
- ضرورت تقویت روایت رسانهای جبهه مقاومت
- کسبوکارهای خرد؛ گروگان فروشگاههای بزرگ
- آغاز عملیات اجرایی ۳۰۰واحد مسکونی کارکنان ارتش سبزوار
- خیر قوچانی ۸۰۰ نهال در روستاهای زادگاهش کاشت
- سکوت در برابر جنایات بشری گناهی نابخشودنی است
- نیشابور پیشتاز و رکورددار پهلوانی در تاریخ ایران
- انگورهای گلخانهای انقلاب کشاورزی خلیلآباد
- ارتش و سپاه بازوی اقتدار کشور هستند
- خطای محاسباتی آمریکا در برخورد با ایران
- رفع بحران آب نیازمند اقدام جدی است
- نیشابور میزبان جشنواره مینی بسکتبال منطقه شرق کشور
- ارتش و سپاه بازوی نظام اسلامی هستند
- دشمنان پیشرفتهای ما را برنمیتابند؛ مردم بصیرند
- مذاکرات باید در محدوده هستهای بماند
- مشاهده بیشتر

