رسول اکرم (ص‌): حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس.
1402-10-30 08:42 شماره خبر : 5768 https://sobhtoos.ir/short/NjYXV
در میزگرد تخصصی مدیریت شهری تربت‌حیدریه عنوان شد:

طی سه سال اخیر شاهد افزایش هوای غبارآلود و ریزگردها در شهرستان تربت‌حیدریه هستیم تا جایی که به گفته مسئولان ۲۰ هزار هکتار از اراضی این منطقه تبدیل به بیابان شده و نفس شهروندان را کم کم به شماره انداخته است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»؛ در دومین میزگرد تخصصی مدیریت شهری تربت‌حیدریه با موضوع هوای پاک و آلاینده‌ها که به میزبانی سازمان حمل و نقل و ترافیک و با حضور معاون عمرانی فرماندار، روسای محیط زیست، سازمان حمل و نقل عمومی، اداره نظارت بر خدمات شهری و اداره فضای سبز برگزار شد، موضوع هوای پاک، ریزگردها و ترافیک شهری مورد بحث و بررسی قرار گرفت. 

 شهرستان تربت‌حیدریه در جنوب خراسان رضوی با جمعیتی بالغ‌بر ۲۴۰ هزار نفر به‌عنوان یک مرکز جمعیتی در جنوب این استان همه روزه به شهرها و روستاهای اطراف خدمات مختلف ارائه می‌کند، به‌طوری که جمعیت شهری این منطقه در طول روز به‌صورت میانگین از ۱۳۰ هزار نفر به ۱۹۰ هزار نفر نیز افزایش می‌یابد و گواه این افزایش بی‌حد ترافیک شهری و آلودکی هوا است. 

 از سوی دیگر طی سه سال اخیر شاهد افزایش هوای غبارآلود و ریزگردها در شهرستان تربت حیدریه هستیم تا جایی که به گفته مسئولان ۲۰ هزار هکتار از اراضی این منطقه تبدیل به بیابان شده و نفس شهروندان را کم کم به شماره انداخته است. 

 راه‌اندازی ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا در تربت‌حیدریه معطل اعتبار 

 معاون عمرانی فرماندار و دبیر شورای ترافیک تربت‌حیدریه در این خصوص اظهار داشت: با توجه به اعتبارات در این حوزه از محل‌های مختلف اعم از نوسازی و سامانه‌های نظارت و قوانین جدید سال ۹۶ از معدود کشورهای هستیم که در خصوص محیط زیست قانون داریم. 

 سیدعلی موسوی گفت: در شهرستان با هماهنگی بین بخشی با محیط زیست، علوم پزشکی و منطقه نفتی، شهرداری و سازمان حمل و نقل این موضوع مهم را در دستور کار قرار دادیم و برنامه‌های آموزشی و پژوهشی برای هوای پاک در حال اجرا است. 

 دبیر شورای ترافیک تربت‌حیدریه بیان کرد: خشکسالی‌های شدید در منطقه و پدیده گرد و غبار شهرستان را در وضعیتی جدید قرار داده و با توجه به حمل و نقل وسایل نقلیه زیاد و مرکزیت در جنوب خراسان رضوی، ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا هنوز تامین اعتبار نشده‌ است. 

 موسوی با اشاره به اینکه دو نقطه ثابت شهری در چهارراه شورا و سیار در میدان مرکزی برای راه‌اندازی این ایستگاه‌ها در نظر گرفته شده، افزود: این نقاط از سال ۹۴ جانمایی شده، اما هنوز تامین اعتبار نشده‌است. 

 نوسازی ناوگان اتوبوسرانی شهری گامی مهم در کاهش آلودگی هوا 

 رئیس سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تربت‌حیدریه به نوسازی ناوگان اتوبوسرانی و تاکسیرانی این شهر اشاره کرد و افزود: شهرداری در دو سال گذشته ۱۲ اتوبوس با استاندار یورو ۵ از محل منابعی که دولت در اختیار شهرداری‌ها قرار داده نوسازی کرده که به لحاظ محیط زیست کاملا استاندارد است. 

 محسن قندهاری افزود: در حال حاضر هر ۱۲ دستگاه در خطوط فعالیت دارند، در عین حال در کنار نوسازی ناوگان، پنج دستگاه ون خریداری شده و پس از اینکه پلاک‌گذاری انجام شود از طریق شورای ترافیک ابلاغ تا به مجموعه حمل و نقل نیز اضافه شوند. 

 وی اضافه کرد: همچنین تا پایان آذر ۲۱ دستگاه تاکسی که عمر بالای ۱۰ سال داشتند با مساعدت فرمانداری و تسهیلات اشتغال‌زایی کمیته امداد نوسازی شده، در عین حال علاوه بر اینکه در بخش ملکی اتوبوسرانی نوسازی داشتیم تعدادی از اتوبوس‌های فرسوده مدل ۸۲ به تعداد هشت دستگاه را جذب و چهار اتوبوس نیز نوسازی شد. 

 قندهاری افزود: در حال حاضر میانگین سنی اتوبوس‌های ملکی شهرداری ۷ سال و بخش خصوصی به ۱۳ سال رسیده و این در حالی بود که پیش از این میانگین سنی ناوگان اتوبوسرانی شهرداری ۱۱ سال بود که با کمک فرمانداری و شورا و جذب حداکثری کمک دولت این مهم محقق شد. 

 رئیس سازمان حمل و نقل ترافیک شهرداری تربت‌حیدریه بیان داشت: طولانی ‌ترین خط اتوبوسرانی از مسیر شهرک ولی‌عصر (عج) تا میدان جهاد را راه‌اندازی کردیم تا مردم مناطق حاشیه شهر بتوانند با نرخ مصوب قبلی رفت و آمد کنند. 

 وی در پیوند با اقدامات شورای ترافیک برای کاهش ترافیک، گفت: تبدیل میدان امام علی (ع) به تقاطع، کمک شایانی به کاهش ترافیک شهری در این نقطه کرده‌ است. 

قندهاری در خصوص گره ترافیک شهری در ساعات تعطیلی مدارس گفت: اغلب والدین به دانش‌آموزان سرویس‌دهی می‌کنند و این در حالی است که چنانچه والدین فرهنگ استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی را رعایت کنند، به کاهش آلودکی هوا و ترافیک شهری کمک خواهد شد؛ به‌عنوان مثال ۱۹ نفر در خودروهای تک نفره اگر با یک مینی‌بوس سرویس‌دهی شوند کمک شایانی به کاهش ترافیک خواهد کرد.

 وی افزود: البته در نقاطی که اجتماع مدارس داریم باید تمهیداتی برای تعطیلی مدارس و نوبت‌بندی داشته‌ باشند تا بتوان به شورای ترافیک کمک کند.

 آبیاری بلوارهای شهری مکانیزه می‌شود 

 رئیس اداره فضای سبز شهرداری تربت‌حیدریه اظهار کرد: یکی از قوانین هوای پاک استفاده از فضای سبز و نحوه بهره‌برداری آن‌ است و این در حالی است که هر درخت، اکسیژن ۱۸ نفر را تامین و بخش قابل‌توجهی از آلاینده‌ها را جذب می‌کند. 

 علی‌اکبر نیکوزاده با بیان اینکه یک درخت ۲۰۰ کیلو گرد و غبار را در سال جذب می‌کند، افزود: بر همین اساس کاشت نهال با اقلیم مختص تربت‌حیدریه از برنامه‌های مهم این اداره است که برای پژوهش با دانشگاه‌ها تفاهم‌نامه امضا شده‌ است. 

 وی خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش نزولات آسمانی به‌دنبال آبیاری مکانیزه هستیم تا بتوانیم ضمن صرفه‌جویی در مصرف آب، فضای سبز شهری زیبایی داشته‌ باشیم. 

 نیکوزاده در خصوص استفاده از پساب فاضلاب برای آبیاری‌ فضای سبز شهری گفت: این پروژه در مرحله پیمانکار است و لوله انتقال خریداری شده‌ است، در عین حال تغییر الگوی کشت در بلوارها را در دستور کار داریم و در گام نخست و در بلوار امام رضا (ع) مخزن نصب شده تا تمام بلوار با آبیاری‌ مکانیزه و قطره‌ای انجام شود. 

 وی در خصوص قطع درختان در دوماه اخیر گفت: با توجه به سرمای کم‌سابقه پارسال و گرمای امسال، برخی از درختان کاج خشک شده و ما ناچاریم برای اینکه خسارت ناگواری رخ ندهد، آن‌ها را قطع کنیم. 

 جمع‌آوری‌ روزانه ۱۲۰ تن زباله از سطح شهر 

 رئیس اداره هماهنگی بر نظارت خدمات شهری شهرداری تربت‌حیدریه گفت: این اداره با ۱۵۶ پاکبان در حوزه نظافت شهری مشغول فعالیت است که روزانه ۱۲۰ تن زباله به‌صورت سنتی جمع‌آوری و در زباله‌گاه به‌صورت اصولی و بهداشتی دفن می‌شوند. 

 سیدرضا وقفی گفت: در محل زباله‌گاه ترانشه پزشکی برای زباله‌های عفونی و بیمارستانی ایجاد شده و روزانه نسبت به خاک‌دهی این زباله‌ها اقدام می‌شود، در عین حال برای دفن اصولی زیرساخت‌های لازم را می‌طلبد و همه موارد که در سامانه بارگذاری شده با جذب پیمانکار محقق خواهد شد. 

وی اضافه کرد: در ۹ ماهه نخست امسال چهار اداره صنعت، معدن و تجارت، شرکت گاز، شرکت برق، و علوم پزشکی نسبت به دریافت گواهی پسماند اقدام و خودروهای دولتی نیز از اداره خدمات شهری معاینه فنی دریافت کردند. 

 مطالبه جدی محیط زیست تبدیل زباله‌ها به کمپوست است 

رئیس محیط زیست تربت‌حیدریه در خصوص زباله‌گاه این منطقه گفت: زمانی زباله‌گاه شهر تربت‌حیدریه یکی از بحرانی‌ترین زباله‌گا‌های کشور بود، اما طی یک سال اخیر مقداری سامان یافته و از انباشتگاه زباله که بسیار وضعیت نامناسبی داشت به محلی برای دفن زباله‌ها تبدیل شده‌است. 

نورمحمدی افزود: البته ما مخالف با دفن زباله هستیم چرا که شیرآبه‌های حاصل از دفن زباله‌ها منابع آبی‌ زیرزمینی و خاک را آلوده می‌کند و تبعات زیست محیطی به همراه دارد، بنابراین شهرداری باید ساز و کار تبدیل زباله به کمپوست را فراهم کند. 

وی با بیان اینکه تفکیک از مبدا در حوزه جمع‌آوری از دیگر اقداماتی است که نیازمند ساماندهی بوده، گفت: البته برای زباله‌گاه پیگیر مالکیت زمین به میزان۵۰ هکتار در مجاورت زباله‌گاه هستیم، چرا که ۲۰ هکتار فعلی کفایت انجام کار در سطح کلان را ندارد. 

نورمحمدی بیان کرد: از ابتدای امسال و با محوریت صنعت و معدن و کشاورزی ۱۱۸ مجوز زیست محیطی صادر شده که ۸۱ مجوز در حوزه احداث، ۳۷ مجوز در حوزه بهره‌برداری بوده و همچنین و ۳۵ مورد نیز مخالفت داشتیم. 

رئیس محیط زیست تربت‌حیدریه اظهار کرد: از ابتدای امسال ۱۸۴ اخطاریه صادر و ۳۷ پرونده تخلف تشکیل و ۳۲ متخلف به مراجع قضائی معرفی شدند. 

نورمحمدی در خصوص معاینه فنی خودروها گفت: دو مرکز معاینه فنی سبک و یک مرکز معاینه فنی سنگین در شهر تربت‌حیدریه و یک مرکز معاینه فنی سبک در شهر رباط سنگ داریم، البته دوربین‌ها برای کنترل سرعت در سطح شهر نصب شده و پیگیر کد ثبت تخلف خودروها به‌دلیل نداشتن معاینه فنی هستیم، اما برای اینکه اکثر خودروها به مشهد رفت و آمد می‌کنند، معاینه فنی دارند. 

وی ادامه داد: البته بیشتر خودروهای سنگین که رفت و آمد می‌کنند، در خارج از شهر رفت و آمد ندارند و به‌دلیل مصرف نوع سوخت، آلایندگی آن‌ها بالا است و اگر کد ثبت تخلفات خودروهای فاقد معاینه فنی دریافت شود عمده مشکلات در این حوزه نیز برطرف خواهد شد. 

رئیس محیط زیست تربت‌حیدریه در خصوص پدیده گرد و غبار طی سه سال اخیر در این شهرستان گفت: خشکسالی‌های بی‌سابقه و تخریب پوشش گیاهی و چرای بی‌رویه دام‌ها باعث افزایش گرد و غبار و ریزگردها می‌شود، البته این منطقه گاهی تحت تاثیر فعالیت بادهای ۱۲۰ روزه سیستان قرار می‌گیرد و طی سه سال اخیر این معضل در تابستان و اوایل پاییز مشهود بوده‌ است.

نورمحمدی گفت: در حال حاضر ۲۰ هزار هکتار از اراضی این شهرستان تبدیل به بیابان شده و برای رفع این معضل منابع طبیعی طبق ماده ۲۴ قانون هوای پاک مکلف است علاوه بر اجرای کاشت نهال با مشارکت مردم و دستگاه‌ها و سازمان‌های مردم نهاد، سالانه ۳۰۰ هزار هکتار در کل کشور گونه‌های گیاهی که نیاز ابی کمی‌ دارند را کاشت کند. 

وی در خصوص آلایندگی صنایع و معادن در این منطقه گفت: طبق قانون، واحد‌های صنعتی ۲۵ درصد و واحدهای معدنی ۱۰ درصد سالانه به کاشت نهال تعهد دارند، البته صنایع و معادنی که آلایندگی بالا دارند اخطار اولیه را دریافت می‌کنند و چنانچه تدبیری اتخاذ نکنند در مراحل بعدی با جریمه‌های سنگین روبه‌رو می‌شوند. 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط:
نظرات:
آخرین اخبار