رسول اکرم (ص‌): حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس.
شنبه 1403/10/22 Saturday - 2025 11 January السبت ، 11 رجب ، 1446
ساعت
1403-10-22 15:39 شماره خبر : 10099 https://sobhtoos.ir/short/Nj8K7 0
معاون سیاسی امنیتی فرمانداری سبزوار تصریح کرد:

معاون سیاسی امنیتی فرمانداری سبزوار با اشاره به تأثیرات تاریخ‌ساز امام جواد‌ (ع) بر تشیع، گفت: این حضرت یکی از جوان‌ترین شخصیت‌های تاریخ اسلام با تأثیرگذاری عمیق بر جامعه اسلامی بودند.

محمد علی یاوری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس» اظهار داشت: امام جواد (ع) در سال ۱۹۵ هجری قمری در مدینه به دنیا آمدند و در سن ۸ سالگی به مقام امامت رسیدند. دوران امامت ایشان که از سال۲۰۵ هجری تا ۲۲۰ هجری به طول انجامید، همراه با چالش‌ها و بحران‌های سیاسی زمان خود همراه بود. 

وی افزود: امام جواد (علیه‌السلام) چالش‌های متعددی را در دوران خود پشت سر گذاشتند و با وجود سن کم، به شکوفایی فکری و فرهنگی شیعه کمک کردند. در این راستا، مناظرات علمی و کلامی ایشان به عنوان یکی از ویژگی‌های بارز مدیریت و رهبری اجتماعی ایشان مورد توجه قرار دارد. این مناظرات به طرز مؤثری به تبیین معارف دینی کمک کرده و در روشن‌سازی دیدگاه‌های شیعه در مقایسه با دیگر مذاهب اسلامی مؤثر بود.

یاوری ادامه داد: از دیگر نکات قابل توجه در زندگی امام جواد (علیه‌السلام)، تربیت جامعه و ارتقاء سطح آگاهی دینی شیعیان است. با وجود ۲۵۰ حدیث و روایت معتبر از ایشان که در تاریخ تشیع نقل شده است، ایشان به عنوان یکی از منابع اصلی علم و دانش دینی شناخته می‌شوند. این احادیث و آموزه‌ها نه‌تنها بر غنای فکری جامعه شیعه افزوده، بلکه به عنوان راهنماهای عملی برای نسل‌های بعدی نیز محسوب می‌شوند.

معاون فرماندار تصریح کرد: امام جواد (علیه‌السلام) با شجاعت و استقامت در اصالت‌های دینی و فرهنگی خود، همواره در مقابل شبهات و چالش‌های مذهبی ایستادگی کردند و بر همین اساس به عنوان با برکت‌ترین مولود حضرت رضا (علیه‌السلام) شناخته می‌شوند.

وی گفت: به‌طور کلی، الگوگیری از مدیریت و رهبری امام جواد (علیه‌السلام) برای جوانان امروز، در ارائه راهکارهای مؤثر در حل معضلات اجتماعی و فرهنگی و همچنین در فراگیری و نشر معارف دینی و انسانی به کار می‌آید.

 یاوری بیان کرد: یکی از نکات کلیدی در تاریخ‌نگاری این امام بزرگوار، نقش حساس و تأثیرگذار ایشان در مقابله با ظلم و جنایات بنی‌عباس است. با وجود فشارهای سیاسی و اجتماعی، امام جواد (ع) در تلاش بود تا جامعه شیعه را آماده پذیرش و ارتباط با امامان بعدی کند.

وی اظهارداشت: امام جواد (ع) بدون شک در شرایط دشواری به مقام امامت نائل آمد و این امر می‌توانست منجر به سرگردانی در میان شیعه شود. با این حال، ایشان به خوبی توانستند این چالش‌ها را مدیریت کرده و وحدت را در میان پیروان خود حفظ نمایند. امام (ع) در یکی از نقل‌های تاریخی فرمودند که سن عیسی (ع) هنگام ورود به نبوت کمتر از سن ایشان بود، که این بیان می‌تواند به نوعی دلیلی بر مشروعیت امامت در سنین کم باشد.

معاون سیاسی فرماندار افزود: از جمله اقدامات مهم ایشان، راه‌اندازی سیستم وکالا برای ارتباط میان امام و جامعه بود. این طرح، نوآوری جدیدی در شیعه محسوب می‌شود و به ایجاد ساختارهای اجتماعی و فرهنگی منجر گردید که آماده‌سازی جامعه برای غیبت صغری و کبری را تسهیل می‌کرد. بر اساس منابع تاریخی، امام جواد (ع) با تأسیس شبکه‌ای از وکلا، افراد موثقی را منصوب کردند که مسئولیت تبیین معارف اسلامی و حقایق دینی را برعهده داشتند و تسهیل ارتباط بین ایشان و شیعیان را به عهده می‌گرفتند.

وی ادامه داد: متأسفانه، این تلاش‌های سازنده و روشنگرانه به‌سرعت با واکنش‌های خصمانه‌ای از جانب بنی‌عباس روبه‌رو شد و در نهایت منجر به شهادت ایشان در سال ۲۲۰ هجری گردید. این واقعه نه تنها تأثیر سیاسی و اجتماعی عمیقی بر جامعه شیعه گذاشت بلکه نشان‌دهنده کینه‌های تاریخی و حقوقی بنی‌عباس علیه اهل‌بیت (ع) بود.

یاوری در پایان ادامه داد: در مجموع، تأثیر امام جواد (ع) بر تاریخ تشیع و زمینه‌سازی ایشان برای غیبت امام زمان (عج) به عنوان دورانی مهم و سرنوشت‌ساز در تاریخ اسلام محسوب می‌شود که باید بیشتر مورد بررسی و پژوهش قرار گیرد.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط

آخرین اخبار