رسول اکرم (ص‌): حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس.
چهارشنبه 1403/11/03 Wednesday - 2025 22 January الأربعاء ، 22 رجب ، 1446
ساعت
1403-09-29 14:00 شماره خبر : 9873 https://sobhtoos.ir/short/4yRjL 0
کارشناس حوزه مردم‌شناسی:

کارشناس حوزه مردم‌شناسی گفت: یلدا، آئینی مشترک بین ایران و همسایگان است و ثبت این آئین به‌صورت یک پرونده مشترک بین ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان و سایر کشورهای حوزه آسیای مرکزی به ثبت رسیده است.

سید هاشم حسینی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»، با بیان اینکه مهم‌ترین حوزه مطالعات مردم‌شناسی، موضوع آئین‌ها، مراسم، اعتقادات و باورهای پیرامون آن است، اظهار کرد: آئین‌ها در فرهنگ‌های مختلف دارای یک پیشینه و سابقه عمیق تاریخی و حتی اسطوره‌ای هستند.

وی با تأکید بر اینکه طبیعت و جغرافیای یک منطقه عرصه ظهور و بروز یک آئین هستند، خاطرنشان کرد: بین یک آئین، طبیعت و جغرافیایی که آن آئین برگزار می‌شود رابطه‌ای دوجانبه برقرار است.

این کارشناس حوزه مردم‌شناسی عنوان کرد: آئین‌ها از بطن و متن زندگی مردم رشد می‌کند و به حیات فرهنگی خود ادامه می‌دهد و حکومت‌ها و دولت‌ها نقشی در شکل‌گیری آن ندارند ولی می‌توانند با حمایت و پشتیبانی و یا عدم حمایت نقش فرهنگی و اجتماعی یک آیین را کم‌رنگ یا پررنگ نمایند.

 

وی با بیان اینکه آئین و رسوم ریشه در اعماق تاریخ و اعتقادات و باورهای مردم دارند، ادامه داد: آئین شب یلدا در جغرافیای فرهنگی خراسان بسیار پررنگ‌تر از سایر مناطق ایران است و این آئین دارای مشترکات بسیار با دیگر کشورهای همجوار با خراسان است و به همین دلیل است که ثبت آئین شب یلدا به‌صورت یک پرونده مشترک بین ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان و سایر کشورهای حوزه آسیای مرکزی به ثبت رسیده است.

حسینی با اشاره به نام خراسان که متشکل از دو بخش خور به معنای خورشید و ستان به معنای سرزمین مطلع خورشید است، ابراز کرد: آئین شب یلدا، آئینی متعلق به جامعه مبتنی بر اقتصاد و معیشت کشاورزی و دامداری است.

وی اضافه کرد: گاهشماری سنتی، چرخه منظم چهار فصل، میزان بارش نزولات جوی و حتی زمان طلوع و غروب خورشید بر نوع و میزان فعالیت کشاورزی و برداشت محصول اثر گذار است لذا آئین‌هایی که برگرفته از نام ماه‌ها وفصول سال است ازجمله جشن نوروز، تیرگان و آبانگان، سده و خرمن و آئین‌های تمنای باران و جشن شب یلدا جشنهایی مبتنی بر گاهشماری مبتنی بر کشاورزی و دامداری هستند که به شدت به زمین و آسمان و خورشید ‌‌‌وابسته هستند.

شهرنشینان به دنبال تشریفاتی کردن یلدا هستند

این کارشناس حوزه مردم‌شناسی حفظ آئین‌هایی نظیر یلدا را ما مدیون و مرهون روستائیان و جامعه‌ایلات و عشایر دانست و اضافه کرد: شهرنشینان بیشتر از آن‌که به فلسفه، ماهیت و هویت این آئین‌ها پی ببرند بیشتر در صدد تشریفاتی کردن آن هستند که این موضوع جزء آفت‌ها و آسیب‌های فرهنگی ماست.

وی اظهار کرد: آئین‌های رایج در یک فرهنگ در زمره میراث معنوی هر ملتی محسوب می‌شوند که باید با حمایت دولت‌ها و به وسیله مردم که صاحبان، حافظان و ناقلان اصلی آن هستند حفظ شود.

حسینی افزود: هرقدر که یک آئین به سمت تشریفاتی شدن پیش برود، به همان میزان از درجه خلوص، معنا و محتوای آن کاسته می‌شود لذا لازم است آئین‌های شب یلدا را به همان درجه از سادگی، صداقت، هویت و ماهیتی که در طول تاریخ ایران‌زمین وجود داشته است حفظ نمود و از پیراستن آن جلوگیری کرد.

وی با تأکید بر اینکه اگر یک رسم و آئین هویت و معنای خود را از دست بدهد به همان میزان از کارکرد فرهنگی آن کاسته می‌شود، گفت: اگر کارکرد فرهنگی آئین و رسوم کشورمان کاسته شود ممکن است رسمی مغایر و یا در تضاد با آئین‌ها و هویت اصیل ایرانی-اسلامی جایگزین شود.

این کارشناس حوزه مردم‌شناسی با اشاره به رواج جشن‌های مغایر با اعتقاد، تاریخ و فرهنگ اصیل ایرانی، تصریح کرد: امروز شاهد گسترش جشن‌هایی نظیر هالووین و کریسمس هستیم و این امر حاصل این است که مردم به‌غشا و پوسته یک آئین توجه می‌کنند و نسبت به محتوا و معنای عمیق یک آئین درکی ندارند.

بیماری هویتی نتیجه تهاجم فرهنگی است

وی افزود: تهاجم فرهنگی موجب می‌شود برخی به‌راحتی آئین و رسوم خود را به دلیل عدم شناخت و درک ریشه‌های عمیق تاریخی و فرهنگی آن فراموش کنند و پوسته و ظاهر یک آئین دیگر را که کاملاً مغایر با فرهنگ‌شان است جایگزین کنند.

حسینی ابراز کرد: نفوذ و یا توجه به یک آئین خارجی نوعی بیماری هویتی است و لازم است سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان در عرصه فرهنگی کشور برای جلوگیری از این موضوع فکری اساسی کنند.

وی گفت: آئین‌ها و رسوم در تاریخ و فرهنگ‌ از آن جهت اهمیت دارد که موجب هویت‌بخشی به یک ملت و همچنین باعث ایجاد همبستگی و وحدت ملی نیز می‌شود و پایه‌های نظام فرهنگی یک ملت را محکم‌تر می‌سازد.

این کارشناس حوزه مردم‌شناسی با تأکید بر اینکه شب یلدا موجب گرمتر شدن کانون خانواده می‌شود و پیوندهای عاطفی را عمیق‌تر می‌کند، تصریح کرد: هر قدر مردم از فرهنگ و سنت‌های اصیل ایرانی و اسلامی خود دور شوند، بیشتر جذب خرده فرهنگ‌ها، عناصر و مؤلفه‌های فرهنگی دیگری می‌شوند که مغایر با شئون اعتقادی، فرهنگی و تاریخی کشورشان است.

گسست فرهنگی از خودبیگانگی به همراه دارد

وی عنوان کرد: ایجاد گسست فرهنگی و هویتی نوعی از خود بیگانگی به همراه دارد و چنین افرادی از فرهنگ خود رانده و مغلوب فرهنگ بیگانه می‌شوند.

حسینی با تأکید بر اینکه پاسداشت آئین‌هایی مثل شب یلدا که از دیرینگی برخوردارند از دو جنبه حائز اهمیت هستند، ادامه داد: نخست اینکه این آئین‌ها در ذهن و افکار جهانیان برای هر ملتی نماد هویت و شخصیت فرهنگی هر ملتی است و تداوم این آئین‌ها در طول تاریخ و حیات آن‌ها تاکنون نشان از پویایی فرهنگ مردم ایران‌زمین داشته است و دوم اینکه آئین‌ها دارای کارکردی مثبت در زندگی و زنجیره حیات فرهنگی مردم دارند که تاکنون زنده مانده‌اند و این امر نشان از عمیق بودن فهم و درک تاریخی و فرهنگی آئین‌ها در نزد مردم ایران است.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط

آخرین اخبار