رسول اکرم (ص‌): حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس.
1404-01-07 18:00 شماره خبر : 10833 https://sobhtoos.ir/short/NBmWx
فرماندهان جاودان؛

ترور فرماندهان حزب‌الله بخشی از استراتژی رژیم صهیونیستی برای تضعیف محور مقاومت است، اما پاسخ‌های حزب‌الله نشان داده که این گروه توانسته بر چالش‌ها غلبه کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»؛ این گزارش فهرستی از فرماندهان ارشد حزب‌الله را که توسط رژیم صهیونیستی ترور  شده‌اند، ارائه کرده و به نقش استراتژیک آنها در نبردهای  منطقه‌ای پرداخته است. این ترورها بخشی از استراتژی رژیم صهیونیستی برای تضعیف محور مقاومت است، اما پاسخ‌های حزب‌الله نشان داده که این گروه توانسته بر  چالش‌ها غلبه کند.

۱. علی کرکی: 

کرکی در سال ۱۹۶۷ میلادی (۱۳۴۶شمسی) در روستای عین بوسور در منطقه نبطیه در جنوب لبنان به دنیا آمد. او نفر سوم حزب‌الله لبنان، به عنوان نخبه عملیات چریکی در سلسله‌مراتب نظامی حزب‌الله جایگاه مهمی داشت و به دلایل امنیتی از کرکی تاکنون هیچ تصویری وجود ندارد و او هیچ حضور رسانه‌ای را نداشته است.

نکته مهم درباره علی کرکی این است که هیچ اطاعاتی دقیق از زندگی شخصی و خانوادگی وی در دست نیست و مانند بسیاری از فرماندهان نظامی حزب‌الله زندگی پنهانی داشته است. او کاملاً مخفیانه زندگی می‌کرده است؛ تا رژیم صهیونیستی نتواند مکان‌های طراحی عملیات او، قرارگاه فرماندهی ارشد حزب‌الله را رهگیری و مورد حمله (ترور) قرار دهد.

کرکی قبل از پیوستن به حزب‌الله از دانشگاه لبنان فارغ‌التحصیل شد. او فعالیت خود را با شرکت در عملیات نظامی علیه ارتش رژیم صهیونیستی در جریان تهاجم ارتش رژیم صهیونیستی به بیروت در سال ۱۹۸۲ آغاز کرد تا به تدریج مراتب ترقی و پیشرفت را در صفوف مقاومت طی کرد و به یکی از مهم‌ترین فرماندهان حزب‌الله تبدیل شود.

علی کرکی به عنوان یک فرمانده میدانی دارای تجربیات گسترده‌ای در جنگ‌های چریکی و غیرمتقارن است و به دلیل توانایی‌های بالای خود در هدایت نیروها و استفاده از استراتژی‌های نظامی پیچیده، یکی از افراد مورد اعتماد رهبری حزب‌الله محسوب می‌شود.

 علی کرکی رهبر جبهه جنوب در حزب‌الله لبنان بود و تل‌آویو در بهمن‌ماه سال ۱۴۰۲ با بمب‌گذاری در یک خودرو در شهر نبطیه اقدام به ترور وی کرد، اما او در خودروی مورد نظر نبود و از محل ترور رفته بود.

 او در ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴ (۶ مهر ۱۴۰۳) در اثر حمله هوایی رژیم صهیونیستی به ضاحیه بیروت به همراه سید حسن نصرالله به شهادت رسیدند.

۲. ابراهیم عقیل:

ابراهیم عقیل در دسامبر ۱۹۶۲ میلادی (آذر ۱۳۴۱ شمسی) در ناحیه بقاع لبنان به دنیا آمد.

مغز متفکر عملیاتی حزب‌الله، فرمانده نظامی برجسته حزب‌الله لبنان بود که گردان رضوان را تأسیس کرده بود.

یکی از دلایل برجسته‌شدن اسم او در سطح بین‌المللی، قرارگرفتن نامش در فهرست افراد تحت تعقیب ایالات متحده آمریکا (لیست سیاه) است.

جایگاه او در ساختار حزب‌الله لبنان؛ یکی از بنیان‌گذاران عمل اسامی در بیروت بود. او یکی از رهبران عملیات قهرمانانه در جریان تهاجم نیروهای اشغالگر به بیروت در اوایل دهه ۱۹۸۰ بود و در اوایل دهه ۱۹۹۰ مسئولیت آموزش مرکزی حزب‌الله را برعهده گرفت و نقشی اساسی در توانمندی‌های انسانی در تشکیلات مقاومت ایفا کرد. ابراهیم عقیل، عضو یکی از هسته‌های پنج‌نفری در اطراف عِماد مُغنیه از آغاز عملیات نظامی حزب‌الله لبنان بود. عقیل بعد از فواد شُکُر، دیگر فرمانده حزب‌الله لبنان، بالاترین مقام فرماندهی نظامی در حزب‌الله را برعهده داشت. او از سال ۲۰۰۸ سمت دستیاری دبیرکل در امور عملیات حزب‌الله را عهده‌دار شد. او همچنین فرماندهی یگان رضوان را عهده‌دار بود. پس از ترور فواد شکر، ابراهیم عقیل به عنوان مسئول اداره عملیات ویژه حزب‌الله منصوب شد. او از ابتدای نبرد طوفان الاقصی عملیات نظامی یگان رضوان حزب‌الله در جبهه حمایت از غزه را طراحی می‌کرد و بر آنها نظارت داشت.

ابراهیم عقیل در انفجار پیجرهای حزب‌الله در شهریور ۱۴۰۳، مجروح شده بود و پس از مدتی از بیمارستان مرخص شد. روز ۳۰ شهریور ۱۴۰۳، نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی به پایگاه اصلی حزب‌الله در ضاحیه جنوبی در حومه بیروت حمله کرد. در این حمله ۱۶ نیروی حزب‌الله از جمله ابراهیم عقیل به شهادت رسیدند. او ۱ مهر ۱۴۰۳ در لبنان، تشییع و در قبرستان روضة الشهیدین بیروت دفن شد.

 ۳. ابوعلی رضا:

ابوعلی رضا ملقب به حاج ابو حسین ۶۰ ساله (متولد ۱۹۶۴ میلادی) و از اهالی روستای باریش واقع در جنوب لبنان بوده است.

او مثل علی کرکی به دلایل امنیتی زندگی پنهانی داشته است و هیچ اطاعاتی از وی کامل در دسترس نیست.

ابوعلی رضا به عنوان یکی از فرماندهان نسل سوم حزب‌الله شناخته می‌شود و آموزش‌های نظامی پیشرفته‌ای را در ایران گذرانده است. او به‌ندرت در انظار عمومی ظاهر می‌شود و در مواردی که حضور پیدا می‌کند، چهره خود را می‌پوشاند یا بااحتیاط بالا در جلسات نظامی حضور پیدا می‌کند تا شناسایی نشود.

ابوعلی رضا رهبری یگان بدر، یکی از تشکیلات نظامی برجسته حزب‌الله را بر عهده داشت. او پس از ترور ابراهیم عقیل، فرمانده واحد نخبه رضوان، در ۲۰ سپتامبر، مسئولیت این واحد را نیز بر عهده گرفته است.

او مغز متفکری بود که حمات موشکی و ضدتانک به نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی را طراحی و اجرا می‌کرد. ابوعلی عملیات حزب‌الله در منطقه براچیت واقع در جنوب لبنان را رهبری کرد و فعالیت‌های حزب‌الله در منطقه جنوبی را مورد بررسی و پای‌اش قرار می‌داد.

وی در دهه ۱۹۹۰ از یک ترور جان سالم به در برده و به تدریج پست‌های نظامی مختلفی را در حزب‌الله بر عهده گرفته و به یکی از فرماندهان برجسته در محور جنوب تبدیل شده است.

ابوعلی تنها فرمانده‌ای است که از ترورهای پیاپی حمات جنگنده‌ای رژیم صهیونیستی به ضاحیه بیروت جان سالم به در برده است، رژیم صهیونیستی مدعی ترور او می‌شود و حزب‌الله آن را رد و تکذیب اعلام می‌کند، حمله جدید ارتش رژیم صهیونیستی به منطقه الغبیری در ضاحیه جنوبی بیروت و هدف قراردادن یک فرمانده حزب‌الله در یک آپارتمان آخرین خبر از ترور ابوعلی رضا می‌توان اشاره کرد که اطاعاتی از تکذیب‌شدن آن در دست نیست.

 ۴. محمد نعمه ناصر:

محمد نعمه ناصر معروف به «ابو نعمه»، او متولد ۱۵ اردیبهشت ۱۳۴۴ در شهر حدثه در جنوب لبنان از اولین رزمندگانی بود که به مقاومت اسامی لبنان پیوست و در سال ۱۹۸۶ زمانی که هنوز ۲۰ساله بود رسماً به صفوف پیوست.

محمدناصر در سال ۲۰۱۶ فرمانده یکی از  یگان‌های زمینی حزب‌الله به نام یگان عزیز شد. یکی از چندین مبارزی بود که حمله نفوذی به پایگاه نظامی رژیم صهیونیستی در بیت یاحون، روستایی که همسایه حدثه در نزدیکی بیت جبیل است، رهبری کرد. این شهید در جریان مبارزات آزادسازی که در ۲۵ می ۲۰۰۰ به دست آمد، چندین بار مجروح شد، ولی او بااین‌همه جراحات دست از مبارزه نکشید و تا آخرین لحظه جهاد و مبارزه کرد. او در رشته‌کوه‌های شرقی که بین لبنان و سوریه مشترک است، به دلیل ماهیت جغرافیایی پیچیده منطقه، از شدیدترین نبردها بود که در آنجا هم جراحاتی بر او وارد شد. سرانجام  حزب‌الله در سال ۲۰۱۷ موفق به این شد که منطقه را از دست تروریست‌ها آزاد کند. ابونعمه در آخرین و در جریان رویارویی اشغالگران رژیم صهیونیستی، نبرد سیل الاقصی، فرماندهی و نظارت بر عملیات متعدد علیه سایت‌ها، پایگاه‌ها، زیرساخت‌ها و مواضع نظامی رژیم صهیونیستی را بر عهده داشت.

ابونعمه، فرمانده یگانی بود که نظامیان رژیم صهیونیستی را از پادگان «برانیت» در شمال فلسطین اشغالی فراری داد و همچنین اولین و دومین عملیات هدف‌گیری بالن جاسوسی ارتش اشغالگر رژیم صهیونیستی تحت اشراف شهید ابونعمه انجام شد و بسیاری از عملیات موشکی به فرماندهی این شهید صورت‌گرفته است.

«ابونعمه» در طول دوران فعالیت خود با قدردانی از عملکرد عالی وی در جبهه‌های جنگ، جوایز نظامی متعددی را از سید حسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله دریافت کرد.

وی روز چهارشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ در منطقه الحوخ بر اثر حمله پهپادی به خودروی وی در نزدیکی بیمارستان در شهر صور به شهادت رسید. حزب‌الله چهار عملیات را در پاسخ به ترور حاج ابونعمه انجام دادند.

۵. عبدالله عباس حجازی

 عبدالله عباس حجازی، معروف به «بال»، در سال ۱۹۸۷ در روستای حورتعا واقع در منطقه بقاع لبنان به دنیا آمد. او از اعضای برجسته حزب‌الله لبنان بود و در مسیر مقاومت و مبارزه علیه رژیم صهیونیستی فعالیت می‌کرد. حجازی در جریان یکی از عملیات حزب‌الله در مسیر قدس به شهادت رسید.

در ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۴، ارتش رژیم صهیونیستی حمات هوایی گس تردهای به مناطق جنوبی و شرقی لبنان انجام داد که منجر به کشته‌شدن دستکم ۷۴۸ نفر و  آواره‌شدن حدود ۱۵۰ هزار نفر شد. در یکی از این حمات در منطقه انصار، خانه عبدالله حجازی هدف قرار گرفت که منجر به  کشته‌شدن ۹ نفر از اعضای خانواده‌اش شد. تنها پسر ۵ ساله‌اش از زیر آوار زنده بیرون کشیده شد.

پس از این حمات، حزب‌الله لبنان در پاسخ به تجاوزات رژیم صهیونیستی، هشت عملیات تهاجمی علیه مواضع نظامیان رژیم صهیونیستی در شمال سرزمین‌های اشغالی انجام داد. این عملیات شامل هدف قراردادن پایگاه‌های بغدادی، راهب، العباد، مالکیه، حدب یارین و تپه کرنتینا بود. عبدالله عباس حجازی نمونه‌ای از رزمندگان حزب‌الله بود که جان خود را در راه مقاومت و دفاع از سرزمین و ملت لبنان فدا کرد.

۶. حسن احمد حدری

حسن احمد حدری یکی از اعضای حزب‌الله لبنان بود که در جریان حمات رژیم صهیونیستی به لبنان در سال ۲۰۲۴ به شهادت رسید. در ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۴، ارتش رژیم صهیونیستی حمات هوایی گسترده‌ای به مناطق جنوبی و شرقی لبنان انجام داد که منجر به کشته‌شدن دست‌کم ۷۴۸ نفر و آواره‌شدن حدود ۱۵۰ هزار نفر شد.

در یکی از این حملات در منطقه انصار، خانه حسن احمد حدری هدف قرار گرفت که منجر به کشته‌شدن ۹ نفر از اعضای خانواده‌اش شد. تنها پسر ۵ ساله‌اش از زیر آوار زنده بیرون کشیده شد. پس از این حمات، حزب‌الله لبنان در پاسخ به تجاوزات رژیم صهیونیستی، هشت عملیات تهاجمی علیه مواضع نظامیان رژیم صهیونیستی در شمال سرزمین‌های اشغالی انجام داد.

 این عملیات‌ها شامل هدف قراردادن پایگاه‌های بغدادی، راهب، العباد، مالکیه، حدب یارین و تپه کرنتینا بود. حسن احمد حدری نمونه‌ای از رزمندگان حزب‌الله بود که جان خود را در راه مقاومت و دفاع از سرزمین و ملت لبنان فدا کرد.

۷. ابوحسن بیز

 علی‌محمد بیز، معروف به «ابوحسن»، از فرماندهان ارشد حزب‌الله لبنان و اهل شهر مشغره در منطقه بقاع بود. وی در سال ۲۰۱۵ در جریان نبردهای سوریه مجروح شد و پس از بهبودی، مجدداً به جبهه‌های نبرد بازگشت. سرانجام، در ماه می ۲۰۱۷، در حین مبارزه با تروریست‌های تکفیری در سلسله کوه‌های الشومریه در جنوب شرق ریف حمص به شهادت رسید.

پسر برادر این فرمانده نیز یک سال پس از عموی خود در سوریه به شهادت رسید. شهید محمد عدنان بیز، با نام جهادی «سراج نورالدین»، از اهالی شهر مشغره بود و در ۱۲ می ۲۰۱۸ در درگیری با تروریست‌های تکفیری در دفاع از حرم اهل‌بیت (ع) به شهادت رسید.

سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان، در مصاحبه‌ای به مناسبت بیست و یکمین سالگرد شهادت فرزندش، سید محمدهادی نصرالله، از ویژگی‌های اخلاقی و مجاهدت‌های فرزندش سخن گفت و اشاره کرد که برای شنیدن خبر شهادت «ابوحسن» آماده بودند.

شهادت ابوحسن  به‌عنوان یکی از فرماندهان برجسته  حزب‌الله،  نشان‌دهنده تعهد و فداکاری اعضای این جنبش در مسیر مقاومت و مبارزه با نیروهای متخاصم در منطقه بود.

 

۸. فؤاد شکر

فؤاد علی شُکر، معروف به «حاج محسن» یا «سید محسن شکر»، در ۲۵ آوریل ۱۹۶۱ میلادی (۵ اردیبهشت ۱۳۴۰ شمسی) در روستای  نبیشیت، واقع در منطقه بعلبک لبنان، به دنیا آمد . او از  بنیان‌گذاران حزب‌الله لبنان به شمار می‌آید و نقش فعالی در تأسیس و سازماندهی نخستین  گروه‌های مقاومت اسامی در دهه ۱۹۸۰ میلادی داشت.

شُکر  به‌عنوان یکی از فرماندهان ارشد نظامی حزب‌الله و مشاور نظامی سید حسن نصرالله، دبیرکل این سازمان، شناخته  می‌شد. او در طراحی و اجرای  عملیاتهای بزرگ علیه نیروهای رژیم صهیونیستی نقش کلیدی داشت و  به‌عنوان مسئول نظارت بر پروژه موشک‌های هدایت‌شونده حزب‌الله معرفی شده است.

در طول جنگ داخلی سوریه، شُکر مسئولیت آموزش نیروهای حزب‌الله و ارتش سوریه را در مبارزه با  گروه‌های تروریستی سلفی - تکفیری بر عهده داشت. او همچنین عضو ارشد «شورای جهاد»، بالاترین نهاد نظامی حزب‌الله، بود و از دوستان نزدیک عماد مغنیه، فرمانده نظامی ارشد  حزب‌الله، محسوب  می‌شد.

در ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۴ (۸ مرداد ۱۴۰۳)، فؤاد شُکر در حمله هوایی رژیم صهیونیستی به ساختمانی در ضاحیه جنوبی بیروت کشته شد. این حمله به عنوان بخشی از تلاش‌های رژیم صهیونیستی برای تضعیف حزب‌الله و حذف فرماندهان ارشد آن صورت گرفت.

ترور شُکر واکنش‌های گسترده‌ای در پی داشت. شخصیت‌های مختلف سیاسی و مذهبی این اقدام را محکوم کردند و سید حسن نصرالله از انتقام خون او سخن گفت.

 فؤاد شُکر در قبرستان روضة الشهیدین بیروت به خاک سپرده شد و یاد او  به‌عنوان یکی از فرماندهان برجسته مقاومت اسامی لبنان گرامی داشته  می‌شود.

 

۹. طالب سامی عبدالله

طالب سامی عبدالله، ملقب به «حاج ابوطالب»، متولد ۱۹۶۹ و اهل شهر عدشیت در جنوب لبنان بود. وی از قهرمانان جنگ ۳۳ روزه جنگ میان رژیم صهیونیستی و حزب‌الله لبنان (تموز) و ارشدترین عامل حزب‌الله بود.

در اوایل دهه ۹۰، ابوطالب برای حمایت از مسلمانان بوسنی به جبهه‌های جنگ در آن کشور شتافت و در کنار علی عزت بگوویچ در دفاع از مسلمانان بوسنی جنگید. او یکی از رهبران تاریخی مقاومت اسامی لبنان وابسته به حزب‌الله محسوب می‌شود و فرمانده نیروهای بخش شرقی است که از شهرک بنت جبیل تا مزارع اشغالی شبعای لبنان امتداد دارد. وی فرمانده یگان «النصر» بود که مسئولیت عملیات این حزب در منطقه میانی نوار مرزی جنوب لبنان با رژیم صهیونیستی تا رودخانه لیتانی را به عهده داشت. او همچنین فرماندهی بخش مرکزی در منطقه مرزی را برعهده داشت. طالب عبدالله بر بخش شرقی جنوب لبنان نظارت داشت که از آنجا موشک‌ها اغلب جلیل علیا و بلندی‌های جولان را هدف قرار می‌دادند. این شهید در زمان حمله، در پست فرماندهی خود و در حال دستور شلیک موشک به سمت کفار بلوم در اوایل عصر بود. علاوه‌برآن، از سال ۲۰۱۶ عبدالله فرماندهی بخش شرقی یگان النصر در جنوب لبنان، یکی از سه بخش، را برعهده داشت که در ماه‌های اخیر موشک‌هایی به سمت جلیل علیا و بلندی‌های جولان شلیک می‌کرد. ابوطالب همچنین رهبری یک سری حمات تا  فیجویانه در منطقه جلیل علیا و شبعا در سال‌های اخیر، از جمله کشته‌شدن سربازان گیواتی در ژانویه ۲۰۱۵ در پاسخ به ترور جهاد مغنیه، پسر عماد مغنیه، فرمانده نظامی قدرتمند این سازمان، در جولان سوریه را بر عهده داشت. ابوطالب در طول جنگ دوم لبنان، فرماندهی تیپ بنت جبیل را برعهده داشت که در تابستان ۲۰۰۶ در نبردهای سنگین علیه نظامیان واحد آغوز «واحد شناسایی ویژه تیپ گولانی» در مارون الرأس شرکت داشتند. او در اواخر عمر خود بر شلیک موشک در مناطق «رامیم» و «کریات شمونا» نظارت داشته است.

وی در بامداد چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ مصادف با ۱۲ ژوئن ۲۰۲۴ در حمله هوایی رژیم صهیونیستی به شهرک «جویا» در جنوب لبنان به شهادت رسید.

 

۱۰. وسام الطویل

 وسام حسن الطویل متولد ۱۹۷۵ در شهرک خربة سلم، متأهل و دارای چهار فرزند بود. از سال ۱۹۸۵، وسام حسن طویل به مقاومت حزب‌الله پیوست و به‌سرعت در رتبه‌های آن ارتقا یافت تا اینکه به یکی از برجسته‌ترین رهبران حزب‌الله تبدیل شد. الطویل چندین سمت رهبری در این گروه داشت، از جمله مسئولیت پرونده صنعتی‌سازی نظامی و مسئولیت پرونده عملیات خارجی. او همچنین یکی از اعضای شورای مرکزی حزب بود.

الطویل طی سال‌های ۱۹۹۲-۲۰۰۰ در مقاومت اسامی در عملیات‌ها و شناسایی‌ها در مقابله با اشغالگران حضور داشت. به ویژه پس از تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان در آوریل ۱۹۹۶ در منطقه اقلیم التفاح برای عملیات‌های شناسایی و جمع‌آوری اطاعات فعالیت داشت و پس از آن مسئولیت فرماندهی در جنبش حزب‌الله را بر عهده گرفت. الطویل تا سال ۲۰۱۱ رکن کلیدی در روند توسعه مقاومت را برعهده داشت و با شروع جنگ سوریه در سال ۲۰۱۱، در خط مقدم نیروهای متحد برای مقابله با سازمان‌های تروریستی قرار گرفت. الحاج جواد در آزادسازی عراق از چنگ تروریست‌های داعش نیز حضور داشت. او در زمان شهادت، عملیات حزب‌الله را در جنوب در داخل آنچه به عنوان «لشکر الرضوان» شناخته می‌شود، رهبری می‌کرد که «نیروی ویژه‌ای که شامل مبارزان نخبه است» در نظر گرفته می‌شود.

در ۸ ژانویه ۲۰۲۴، الطویل در حمله هوایی رژیم صهیونیستی به یک خودرو در روستای مجدال سلیم لبنان به شهادت رسید.

 

۱۱. عباس سامی مسلمانی

عباس سامی عبدالله معروف به «سراج علی»، متولد ۱۹۸۵ در شهرک جبین در جنوب لبنان بود. وی از یاران حاج ابراهیم عقیل از فرماندهان نظامی حزب‌الله بود. سابقاً برادرانش «حسن، علی و ابراهیم» نیز به شهادت رسیده بودند.

او در تاریخ ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۴ در حمله رژیم صهیونیستی به ضاحیه جنوبی بیروت شهادت رسید.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط:
نظرات:

آخرین اخبار