درباره نویسنده
صبح توس گزارش میدهد:
جشنوارههای بومی؛ حفظ آئینهای سنتی و رونق اقتصادی

طرقبه شاندیز از سال ۹۳ تاکنون شاهد اجرای ۲۳ جشنواره بومی و محلی ارزشمند در نقاط مختلف شهرستان بوده است، این جشنوارهها علاوه بر کمک به احیای آئینها و سنتهای اصیل منطقه، نقش مهمی در جذب گردشگران و رونق اقتصاد محلی دارند.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی«صبح توس»، جشنوارههای بومی و محلی با آمیزهای از شادی، رنگ، نشاط، هیجان و رویکردهای متفاوت در جایجای ایران با عناوین مختلف برگزار میشوند.
تقویم ایرانی گواهی است بر قدمت برگزاری جشنهای سنتی ایرانی که در ایام مختلف سال برگزار میشود مثل چهارشنبه سوری، جشن نوروزی و سایر جشنهای زیبای ایرانی اما گاهی در دل تقویم نانوشته ایران با گذر روزها و دگرگونیهای طبیعت دلنواز، جشنهای محلی و بومی زیبایی برگزار میشود که بیمهری زمانه آنها را در صفحات تقویم رسمی جا نداده است.
مهمترین این جشنها، جشنهایی است که رویکرد و محور اصلی آن طبیعت زیبا و رنگارنگ است و این جشنها با رویکرد اصلی قدردانی از طبیعت و به شکرانه برخورداری از محصولاتی است که پروردگار دانای توانا به مردمان آن دیار بخشیده است.
شهرستان طرقبه شاندیز از یک طرف با برخورداری از نعمت طبیعت سرسبز و چشمنواز که در دل روستاهای زیبای آن همچون نگین سبزی میدرخشد و از طرف دیگر دارای مردمانی است اصیل با فرهنگ غنی که این فرهنگ ناب ریشه در سنتها و آداب و رسوم کهن و خاص شهرستان دارد.
این شهرستان با این مواهب به ظرفیتی ناب و بیبدیل از جلوههای زیبا و جذابیتهای خاص گردشگری تبدیل شده است. یکی از ظرفیتهای مهم به ویژه در روستاهای زیبای طرقبه شاندیز محصولات تولیدی شاخص در بخش کشاورزی است که دستمایه برگزاری جشنوارههایی بومی و محلی با همین ظرفیتها در راستای پاسداشت طبیعت، ترویج فرهنگ روستا و معرفی ظرفیتهای گردشگری و کشاورزی مناطق مختلف شهرستان طرقبه شاندیز شده است.
جشنوارههای بومی و محلی طرقبه شاندیز با اجرای برنامههای فرهنگی، نمایش آیینهای سنتی، برپایی غرفههای عرضه محصولات بومی همراه با نمایش جلوههایی از طبیعت بهاری و دلنواز روستاها لحظاتی خاطره انگیز و دیدنی را برای شرکتکنندگان در جشنواره به ویژه گردشگران مهیا میکند.
در این گزارش به بررسی قدمت برگزاری جشنوارههای بومی و محلی در طرقبه شاندیز، ظرفیتهای شهرستان در برگزاری این جشنوارهها، فوائد اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و گردشگری و اهمیت برگزاری و احیای این جشنوارهها در معرفی و ترویج فرهنگ ناب روستا پرداختهایم.
یکی از اهداف برگزاری جشنوارهها، معرفی محصولات نمونه و تولیدی روستاها است
فرهاد قادرپناه با اشاره به اینکه سال ۹۳ شروع برگزاری جشنوارههای بومی و سنتی در شهرستان طرقبه شاندیز است، اظهار کرد: این جشنوارهها بهطور ویژه در بعضی از روستاهای سطح شهرستان طرقبه شاندیز برگزار میشود.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال میتوان جشنواره شکوفههای گیلاس در روستای زشک از بخش شاندیز و جشنواره شکوفههای آلبالو در روستای مغان از بخش طرقبه را نام برد.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری طرقبه شاندیز به فلسفه برگزاری این جشنوارهها در سطح روستاهای شهرستان اشاره و تأکید کرد: برگزاری این جشنوارهها بیشتر به جهت شکرگزاری از محصولاتی است که خداوند بزرگ به اهالی این روستاها بخشیده است.
وی در ادامه افزود: یکی دیگر از اهداف برگزاری جشنوارههای بومی و محلی معرفی محصولات نمونه و تولیدی روستاها است.
گیلاس زشک یکی از محصولات مهمی است که در استان، کشور و حتی خارج از کشور شناخته شده است و برگزاری جشنواره شکوفههای گیلاس زشک و همچنین شکوفههای آلبالوی روستای مغان در راستای معرفی و ترویج فرهنگ روستا است.
قادرپناه اظهار کرد: در شهرستان طرقبه شاندیز از سال ۹۳ تاکنون حدود ۲۳ جشنواره بومی و سنتی در سطح روستاها برگزار شده است که البته در زمان شیوع بیماری کرونا جشنوارهها مدتی تعطیل شدند و بعد از فروکششدن کرونا حدود دو سالی است که جشنوارهها در حال برگزاری هستند.
جشنوارهها ترویج و حفظ فرهنگ و سنتهای محلی است
وی با بیان اینکه جشنوارهها بیشتر درسطح روستاها برگزار میشود، تصریح کرد: در شهرهای طرقبه و شاندیز هم جشنوارههایی برگزار میشود. جشنواره بستنی طرقبه، شیره توت شاندیز، سیب زمینی داشی شاندیز، شکوفههای گیلاس زشک، شکوفههای آلبالو مغان و شیر دوشی گراخک از جمله این جشنوارهها است که در تقویم رویدادهای گردشگری کشور به ثبت رسیده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری طرقبه شاندیز در ادامه افزود: اغلب جشنوارههای بومی و سنتی در روستاهای مغان، زشک، دهبار، ازغد، کنگ، نقندر و مایانات در سالهای گذشته برگزار میشده است در حال حاضر پیگیر هستیم تا جشنوارهها در روستاهای بیشتری برگزار شود.
وی با اشاره به اینکه جشنوارههای بومی و محلی در روستاها با اهداف مختلفی برگزار میشود، تصریح کرد: ترویج و حفظ فرهنگ و سنتهای محلی، تقویت همبستگی اجتماعی، اقتصادی و گردشگری، ایجاد تفریح و سرگرمی شاد و سالم همراه با افزایش آگاهی و آموزش از جمله این اهداف است.
قادرپناه با اشاره به ظرفیت بالای شهرستان طرقبه شاندیز در برگزاری جشنوارهها، اظهار کرد: چون ما این جشنوارهها را هدفمند برگزار میکنیم باتوجه به بُعد گردشگری طرقبه شاندیز میتوانیم از ظرفیت تورهای مختلف گردشگری جهت حضور گردشگران در سطح روستاهای شهرستان با هدف معرفی فرهنگ و آئین روستاییان و عرضه محصولات تولیدی روستاها استفاده کنیم.
وی در ادامه افزود: برنامهریزی شده است که جشنواره «ارغوان بافی مایان» و جشنواره «گردوی ازغد» را نیز برگزار کنیم که در همین راستا با دهیاریها و شوراهای روستای ازغد و مایان رایزنیهای انجام شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری طرقبه شاندیز با اشاره به استقبال چشمگیر مردم محلی و حتی گردشگران از جشنوارههای بومی و محلی، تأکید کرد: مردم بومی و محلی روستاها از برگزاری این جشنواره استقبال خوب و چشمگیری دارند اما باید در این زمینه تبلیغات محیطی در سطح بالایی انجام شود تا شاهد حضور پرشور گردشگران و مسافران از شهرستانهای اطراف به ویژه مشهد باشیم.
احیاء آداب و رسوم فراموش شده با برگزاری جشنوارهها
وی با اشاره به اینکه در کنار جشنوارهها از ظرفیت برگزاری نمایشگاهها هم باید بهرهمند شد، گفت: باید در این نمایشگاهها محصولات تولیدی روستاها، صنایع و هنرهای دستی و غذاهای محلی و سنتی را به نمایش گذاشت همچنین میتوان آداب، رسوم و سنن قدیم مرتبط با هر روستا را به گردشگران معرفی کرد، آداب و رسومی که بعضاً به فراموشی سپرده شدند با برگزاری این جشنوارهها دوباره احیاء می شوند.
قادرپناه در ادامه افزود: یکی از اهداف حضور گردشگران در مناطق روستایی، حفظ حرمت جامعه محلی است و یکی از راههای حفظ حرمت جامعه محلی این است که آداب و سنتهای آن منطقه را به گردشگران معرفی کنیم.
وی با اشاره به مزایای اقتصادی برگزاری جشنوارهها، تصریح کرد: اقتصاد محلی در روستاها با فروش و معرفی محصولات محلی و صنایع دستی شکوفا میشود و همچنین با اشتغالزایی به رونق کسب و کارها در سطح روستا کمک می کند.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری گفت: برگزاری جشنوارههای بومی و محلی به تقویت هویت فرهنگی روستاها نیز میتواند کمک کند، این جشنوارهها فرهنگ و سنتها را حفظ میکند و این کار باعث میشود تا نسلهای جدید به هویت و تاریخ خود افتخار کنند.
جشنوارهها؛ عامل توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی در روستاها
وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از اهداف برگزاری این جشنوارهها جذب گردشگر است، اظهار کرد: جشنوارههای بومی و محلی روستاها را به یک مقصد گردشگری جذاب تبدیل میکند و این موضوع باعث افزایش سطح آگاهی و آشنایی مردم با جاذبههای طبیعی، تاریخی و فرهنگی میشود که پیامد آن تقویت همبستگی اجتماعی و ایجاد تعامل بیشتر میان اعضای جامعه روستایی است.
قادرپناه با اشاره به اینکه جشنوارههای بومی و محلی به عنوان بستری برای آموزش های مختلف مانند؛ کشاورزی و حفاظت از محیط زیست بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: در مجموع جشنوارهها با ایجاد فرصتهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و آموزشی میتوانند به توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی در روستاها کمک کنند.
انتهای خبر/
جشنوارهها؛ نمایش جلوهای زنده از فرهنگ غنی و اصیل منطقه
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد طرقبه شاندیز در گفتگو باخبرنگار ما با اشاره به اینکه در سالهای اخیر و به ویژه در همین ابتدای سال، شاهد برگزاری جشنوارههای بومی و محلی ارزشمندی در نقاط مختلف شهرستان طرقبه شاندیز بودهایم، اظهار کرد: از جمله این جشنوارهها می توان به آئین سمنوپزان حصار سرخ شاندیز، شکوفههای گیلاس در زشک، شکوفههای آلبالو در مغان و برنامههای مرتبط با پخت «سیبزمینی داشی» در شاندیز اشاره کرد.
وی بیان کرد: این برنامهها نه تنها به حفظ و احیای آئینها و سنتهای اصیل منطقه کمک کرده، بلکه نقش مهمی در جذب گردشگران و رونق اقتصاد محلی ایفا کردهاند.
زهرا خضرایی راد تأکیدکرد: بازدیدکنندگان بسیاری از نقاط مختلف برای شرکت در این رویدادها به روستاها و مناطق مختلف شهرستان ما سفر کردهاند، که نتیجه آن افزایش فروش محصولات محلی، صنایعدستی و تولیدات خانگی بوده است.
وی در ادامه افزود: همچنین در کنار این جشنوارهها، هنرمندان بومی و محلی ما فرصت یافتهاند تا با اجرای موسیقی محلی، آئینهای فرهنگی و هنرهای نمایشی، جلوهای زنده از فرهنگ غنی و اصیل این منطقه را به نمایش بگذارند.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد طرقبه شاندیز بیان کرد: از دهیاران شوراهای اسلامی روستاها، بخشداریها، شهرداریها و سایر نهادهای فرهنگی و اجرایی دعوت میکنم که با همت و همراهی خود، زمینه تداوم و توسعه این رویدادها را فراهم سازند.
وی خاطرنشان کرد: قطعاً با برنامهریزی صحیح و مشارکت مردمی، میتوانیم نهتنها به حفظ میراث فرهنگی کمک کنیم، بلکه رونقی مضاعف به گردشگری روستایی و اقتصاد محلی ببخشیم که از همه علاقهمندان به فرهنگ، هنر و آئینهای بومی دعوت میکنم در این جشنوارهها حضور فعال داشته و سهمی در حمایت از فرهنگ و اقتصاد بومی این خطه داشته باشند.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
نظرات:
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- دستگیری سلطان عینک خاورمیانه در طرقبه شاندیز
- دهمین جشنواره گل محمدی در روستای فرخد مشهد
- جاده خاکی بلغور مشهد و وعدههای خاک خورده
- قناتهای رها شده؛ زخم عمیق بر پیکر بلغور
- زخم عمیق گردشگران سهلانگار بر طبیعت شاندیز
- اوتیسم؛ اختلالی که نیازمند شناخت و پذیرش است
- امام رضا(ع) نماد وحدت مسلمانان
- ثبت آئین بزرگداشت شیخ احمد جامی در تقویم
- پلمب 5 واحد صنفی ضایعاتی متخلف در تربتجام
- امام رضا (ع) حلقه وصل مذاهب اسلامی است
- شکوفایی آموزش و پرورش؛ توجه به ساختارها، فرآیندها
- برگزاری دومین سالگرد شهادت شهید الداغی در سبزوار
- ترشیز میزبان دومین کنگره مدرس و ۱۲۲۲ شهید
- آغاز برداشت گل محمدی در تربتجام
- آغاز برداشت جو از مزارع گناباد
- فضیلت زیارت امام رضا (ع)
- جشن بزرگ و باشکوه دختران مروارید در نیشابور
- شوراها؛ تجلی مردمسالاری دینی، ستون توسعه پایدار
- بیمارستان سوم نیشابور در آستانه بهرهبرداری
- ایران عامل صلح پایدار منطقه
آخرین اخبار
- ثمره نهضت امام، گسترش اسلامخواهی در جهان است
- یاد شهید رئیسی در دل مردم زنده است
- بزرگداشت روز ملی خیام در نیشابور
- آغاز فعالیت دفتر انجمن مفاخر فرهنگی در نیشابور
- شهید رئیسی نماد مدیریت جهادی بود
- دومین کنگره ۱۲۲۲ شهید منطقه ترشیز بزرگ
- خیام، حکیم بیدارباش انسان معاصر است
- کشف برنج قاچاق و روغن خوراکی در گناباد
- خیام آغازگر فلسفه اخلاق بود
- جشنوارههای بومی؛ حفظ آئینهای سنتی و رونق اقتصادی
- هدایت در گفتار شهید مصطفی چمران
- آیه ۳ سوره مبارکه فتح
- یاد شهید رئیسی تجلی مکتب خدمت است
- شهید رئیسی تجلی مدیریت جهادی بود
- شکوفایی جوانههای کارآفرینی در مدارس طرقبه شاندیز
- ایثار و شهادت، سد مستحکم برابر جنگ نرم
- کنترل آفت ملخ کوهاندار با پهپاد در گناباد
- تاکسیهای مدل ۸۸ همچنان در خیابانها میچرخند
- جوانان ترشیز بزرگ، بهرهمندان گنجینه دفاع مقدس هستند
- «جهانگیری» و پیوند ناگسستنی با جریان خودتحقیر بین!
- مبارزه گسترده با آفت ملخ کوهاندار در گناباد
- برگزاری مجالس شهدا تحقق فرمان جهاد تبیین است
- شهید رئیسی مُصلحی میدانی بود نه سخنران تریبونی
- خیام، حجتالحقِ نیشابور؛ شاعر دانشمند و چهرهای جهانی
- صیانت از هویت با برگزاری گرامیداشت شهدای مدافعحرم
- برگزاری مسابقات تیراندازی اهداف پروازی (تراپ) در سبزوار
- دولتهای آمریکا، از قدرت برای جنگافروزی استفاده کردند
- جشنواره نکوداشت فردوسی و حماسه دوازده رخ گناباد
- وزارت مدنیزاده، چالشی برای معیشت مردم
- همافزایی فرهنگی در مسیر آرمانهای انقلاب
- مشاهده بیشتر