مدیر جهاد کشاورزی نیشابور گفت: پروژههای یکپارچهسازی اراضی کشاورزی در نیشابور به عنوان یک الگوی موفق در استان خراسان رضوی مطرح است که میتواند در سایر نقاط کشور نیز مورد استفاده قرار گیرد و این شهرستان در یکپارچهسازی اراضی کشاورزی در استان پیشرو است.
یکی از مهمترین چالشهای پیشروی توسعه کشاورزی در مناطق روستایی، عدم استفاده بهینه از عوامل تولید بهویژه زمین و آب است که با مسئله خردبودن و پراکندگی اراضی متعلق به هر یک از بهرهبرداران در ارتباط میباشد.
بهره برداری مناسب از عوامل توليد برای به فعاليت درآمدن امکانات بالقوه، اجرای کامل قانون يکپارچه سازی اراضی، تعاونی کردن توليد يا تجميع اراضی خرد و پراکنده، ايجاد قطعات اراضی مناسب برای توليد و تجميع سرمايههای انسانی و مادی پراکنده کشاورزان از راهبردهای اساسی و مهم در رسيدن به توسعه پايدار کشاورزی و روستايی محسوب ميشود. بديهی است مشارکت کشاورزان در امر يکپارچه سازی اراضی زراعی میتواند زمينهساز اهداف راهبردی مذکور باشد.
پراکندگی اراضی کشاورزی يکی از موانع جدی توسعه کشاورزیذمحسوب ميشود، به طوریکه کوچکی و پراکندگی اراضی مانعی در استفاده بهينه از آب، زمين، نيروی انسانی، مکانيزاسيون و ديگر عوامل مؤثر در توليد کشاورزی است.
علی مبارکی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»؛ با اشاره با اینکه در شهرستان نیشابور، پروژههای یکپارچهسازی اراضی کشاورزی به عنوان یکی از برنامههای موفق در راستای بهینهسازی منابع آبی و افزایش بهرهوری کشاورزی مطرح شده است، اظهار داشت: این پروژهها که با هدف کاهش مصرف آب، افزایش تولید و بهبود شرایط اقتصادی کشاورزان اجرا میشوند، میتوانند تحولی اساسی در بخش کشاورزی این منطقه به وجود آورند.
وی یکپارچهسازی اراضی کشاورزی را به معنای تجمیع قطعات مختلف زمینهای کشاورزی در یک منطقه به منظور بهبود مدیریت منابع آبی، استفاده بهینه از تجهیزات کشاورزی و مکانیزه کردن عملیات زراعی عنوان کرد و گفت: در این فرآیند، کشاورزان زمینهای خود را تحت مدیریت مشترک قرار میدهند تا از فناوریهای نوین و روشهای پیشرفته برای افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها استفاده کنند.
رئیس اداره جهادکشاورزی نیشابور کاهش مصرف آب را یکی از مزایای یکپارچهسازی اراضی کشاورزی دانست و اظهار داشت: با تجمیع اراضی، کشاورزان میتوانند از سیستمهای آبیاری نوین مانند آبیاری قطرهای و تحت فشار بهرهبرداری کنند که باعث کاهش مصرف آب میشود.
مبارکی افزایش بهرهوری را از دیگر مزایای یکپارچهسازی اراضی کشاورزی بیان داشت و عنوان کرد: با یکپارچهسازی اراضی، کشاورزان قادر به استفاده از ماشینآلات و تجهیزات مکانیزه به صورت مؤثرتر خواهند بود، که این امر موجب کاهش هزینهها و افزایش تولید میشود.
وی ادامه داد: یکپارچهسازی همچنین باعث میشود که کشاورزان قادر باشند زمینهای خود را به صورت حرفهایتر و با مدیریت بهینهتر اداره کنند از طرفی با کاهش هزینههای مربوط به آبیاری، استفاده از کودها و نهادهها، کشاورزان میتوانند بهرهوری اقتصادی بیشتری داشته باشند.
مبارکی با اشاره به اینکه نیشابور تنها شهرستان در استان خراسان رضوی است که سه پروژه یکپارچهسازی اراضی در سطح وسیع دارد، ادامه داد: این پروژهها در سه منطقه مختلف از جمله « فوشنجان، سرولایت و سالاری در حال انجام هستند و هر یک از این پروژهها به طور جداگانه مطالعه و اجرا شدهاند.
رئیس اداره جهادکشاورزی نیشابور بیان داشت: در منطقه فوشنجان، کشاورزان با تجمیع زمینهای خود تحت یک مدیریت مشترک، توانستهاند حدود ۱۴۰ هکتار از اراضی کشاورزی خود را یکپارچهسازی کنند.
مبارکی با بیان اینکه اگرچه یکپارچهسازی اراضی کشاورزی مزایای زیادی دارد اما این فرآیند با چالشهایی نیز همراه است، ادامه داد: یکی از مهمترین موانع، مقاومت کشاورزان در برابر تغییرات مالکیتی است که کشاورزان به دلیل حساسیتهایی که نسبت به مالکیت زمین خود دارند، ممکن است در ابتدا با این مدل همکاری نکنند.
وی اصافه کرد: آنها نگرانیهایی در خصوص از دست دادن مالکیت یا کنترل کامل بر زمینهایشان دارند اما با تبیین مزایای اقتصادی و فنی این طرحها و ارتباط مستمر با معتمدین محلی و دهیاران، این مقاومتها کاهش یافته است.
مبارکی اظهار داشت: یکی از نکات برجسته این پروژهها، مشارکت مردمی است، پروژههای یکپارچهسازی در نیشابور بهویژه در روستاها و مناطق دورافتاده به کمک بخشداران و دهیاران در حال اجراست که این مشارکت باعث تسهیل فرآیند و افزایش اثربخشی پروژهها شده است. کشاورزان با همکاری با یکدیگر و با حمایت از معتمدین محلی، این پروژهها را با موفقیت پیش میبرند.
وی گفت: دولت با پروژههای یکپارچهسازی اراضی حمایتهایی از جمله ارائه تسهیلات مالی و اعتبارات دولتی برای اجرای طرحهای آبیاری نوین و مکانیزه فراهم کردهاند که این تسهیلات به کشاورزان این امکان را میدهد در راستای بهبود شرایط کشاورزی خود گام بردارند و از فناوریهای نوین بهرهبرداری کنند.
رئیس اداره جهاد کشاورزی نیشابور خاطرنشان کرد: پروژههای یکپارچهسازی اراضی کشاورزی در نیشابور به عنوان یک الگوی موفق در استان خراسان رضوی مطرح هستند که میتواند در سایر نقاط کشور نیز مورد استفاده قرار گیرد.
وی تصریح کرد: این پروژهها با هدف استفاده بهینه از منابع آبی، کاهش هزینهها، و افزایش بهرهوری، به کشاورزان این امکان را میدهند که در شرایط سخت اقتصادی و آبی، به کشت پایدار و پر بازده دست یابند، بر همین اساس یکپارچهسازی اراضی میتواند به عنوان راهی مؤثر برای مقابله با بحرانهای آبی و افزایش تولید در بخش کشاورزی کشور مطرح باشد.
انتهای خبر/
- سوریه؛ عبرتی برای تاریخ
- تاثیر رسانه و فضای مجازی در تحولات سوریه
- مسیر تربتحیدریه به مشهد مسدود شد
- تاثیر سیره حضرت زهرا (س) بر زندگی زنان مسلمان
- جبههگیریهای خصمانه آمریکا عامل بحرانهای جدید سوریه
- دویدن در مسیر هزار کیلومتری نذر سردار دلها
- فرهنگ مقاومت باید مردمی باشد
- یلدا، آئینی مشترک بین ایران و همسایگان
- انتصاب سردار رسولی به سمت جانشینی سپاه امام رضا (ع)
- تحویل ۲۰۰واحد مسکونی به متقاضیان مسکن ملی نیشابور
- اجرای ۱۲۰ برنامه ویژه روز زن در تربتجام
- تولیدات فاخر راه مبارزه علیه تهاجم فرهنگی است
- رقابت جذاب علمی فشرده نخبگان جوان
- موجآفرینی بانوی پیشران با تولیدات رسانهای
- تلاش دولت و مجلس برای مردمیسازی بودجه ادامه دارد
- پذیرش منافقانه آتشبس توسط رژیم جعلی صهیونی
- ششمین رویداد تولید محتوای دیجیتال بسیج خراسان رضوی
- رویداد تولید محتوا جنگافزار مقابله با جنگ نرم
- جنگ شناختی عامل اصلی سقوط سوریه بود
- بازگشایی مسیر قنات قصبه، با روشهای سنتی
- خانههای قدیمی روستاهای سبزوار بومگردی میشوند
- کاهش۱۲ درصدی برداشت چغندر قند در تربتجام
- قانون معافیت مالیاتی سوخت برای کامیونهای ایرانی لغو شد
- پیروزی تیم واترپلو مشهد در رقابتهای لیگ برتر
- هستههای مقاومت، راهبردی در برابر استیصال رژیم صهیونیستی
- عمران منطقه ویژه اقتصادی سبزوار شتاب گرفته است
- قاف؛ الگوی موفق در توسعه تولید محتوای دیجیتال
- مردممحوری ملاک انتخاب مسئولان منطقه آزاد سرخس
- شاندیز عطر و بوی شهدایی گرفت
- انجام عملیات برفروبی و شن و نمکپاشی در گناباد
- شهید سلیمانی، الگوی عینی رفتار مبتکرانه و خردمندانه
- حمایت از ملت فلسطین یک ضرورت است
- مدیران استانی فکری به حال کارخانه شیشه بردارند
- دشمن با سیاهنمایی به دنبال سلطهگری است
- شهید سلیمانی نماد مقاومت و صداقت است
- تأثیر جنگ رسانهای از نظامی بیشتر است
- امر به معروف تنها راه برقراری حجاب است
- بهرهبرداری از ساختمان جدید کمیته امداد سرخس
- ما عاشقان ملت شکستناپذیر ایران هستیم
- تکمیل پروژههای منطقه تربتحیدریه نیازمند ۲ همت است
- سردار سلیمانی؛ اسوه مقاومت و جهاد بود
- نظر مردم کاشمر درباره سردار سلیمانی
- مکتب حاجقاسم الگوی تربیتی نسلهای آینده
- امروز باید مراقب شایعهپراکنیها و تحلیلهای غلط باشیم
- طرح جایگزینی چراغهای کممصرف در خراسان رضوی آغاز شد
- حاجقاسم مرد میدانهای سخت بود
- تمرکززدایی و کوچکسازی دولت یک ضرورت است
- خراسان رضوی نیازمند سرمایهگذاری در حوزه فرآوری معادن است
- زنجیره تولید و ارزش افزوده در خراسان رضوی تکمیل شود
- تکمیل پروژههای خراسان رضوی نیازمند ۵۵۰ همت است
- مشاهده بیشتر