رسول اکرم (ص‌): حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس.
1404-01-22 06:00 شماره خبر : 11013 https://sobhtoos.ir/short/4kK3g
خاطره‌ای که عبرت نشد؛

مذاکره با کشور‌های ذی‌نفوذ اگر با در نظر گرفتن دو شاخصه مهم انجام شود از خسارت محض پیشگیری خواهد کرد که در این گزارش به برسی ابعاد مختلف این موضوع می‌پردازیم.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح‌ توس»؛ مذاکرات ایران و آمریکا در روزهای اخیر به عنوان یکی از مهمترین موضوعات محافل عمومی و خصوصی در طبقه‌های مختلف جامعه تبدیل شده است.

اما این موضوع، مسئله‌ی جدیدی نبوده و بیش از دو دهه است که توسط برخی از احزاب سیاسی به عنوان تنها راه حل باز شدن گره مشکلات داخلی مطرح می‌شود.

آن چیزی که مورد اتفاق همه سیاستمداران، خصوصا افراد متخصص است، اصل مذاکره با کشورهای ذی نفوذ است که نه تنها مسئله‌ی بدی نیست بلکه اگر با رعایت حداقل دو مبنای کلی انجام شود بسیارهم پسندیده خواهد بود.

اولین شاخصه در شکل‌گیری یک مذاکره خوب و عاقلانه، اصل توازن در مذاکره و توافق است، به‌طوری که تحمل منافع و هزینه‌ها برای دو طرف مذاکره، عادلانه و متوازن باشد که در واقع از آن با عنوان سناریوی بُرد بُرد یاد می‌شود.

دومین شاخصه در انجام یک مذاکره عاقلانه، اثرگذار و امید آفرین، برسی پیشینه طرف مقابل مذاکره در اعتماد و پایبندی بر تعهدات و موارد مرتبط با توافقات است.

بنای اعتماد و عمل به تعهدات مهمترین مسئله در تحقق یک مذاکره موفق است و اگر طرفین به تعهداتی که پشت میزها مقرر می‌شود به طور کامل عمل کنند اهداف واقعی محقق خواهد شد.

اما مسئله مذاکره با آمریکا و چالش‌های آن، فقط مربوط به این روزها نبوده و پیشینه‌ای مفصل دارد که موجب نگرانی برخی از افراد جامعه شده است که البته تفسیر این مخالفت‌ها به مطلوب توسط برخی افراد یا رسانه‌ها قطعا چیزی جز بی‌تقوایی محض نیست.

مسئله مهم جمهوری اسلامی ایران و کشور‌های گذشته در خصوص مذاکره با آمریکا عدم تحقق شاخصه‌های مذکور بوده و زیاده‌خواهی، منفعت طلبی، قلدری و زورگویی آمریکا در کنار به کارگیری هر نوع فریب و حیله‌ برای رسیدن به اهدافش بر کسی پوشیده نیست که البته در این زمینه موفقیت‌های کمی هم به‌دست نیاورده است.

امام جمعه موقت خواف در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح‌ توس»؛ با اشاره به حربه‌های سیاسی آمریکا در دهه‌‌های اخیر گفت: آن چیزی که امروز موجب استفاده آمریکا از سلاح زور و تزویر شده است، حافظه به شدت ضعیف تاریخی ملت‌هاست.

وی تصریح کرد: تاریخ خیلی زودتر از آن چیزی که قابل تصور است، سرنوشت برخی از کشور‌هایی که به مذاکره با آمریکا دل خوش کرده‌بودند را از خاطر بوده است.

اسماعیل‌زاده با اشاره به سرنوشت کشور‌هایی که راه‌حل مشکلات‌ خود را در مذاکره با آمریکا می‌دانستند گفت: سرنوشت  شوروی سابق و لیبی که به دلیل مشکلات از قبل طراحی شده‌ داخلی توسط نفوذیان داخلی که آنها را بر سر میز مذاکره با آمریکا نشاند امروز بسیار خواندنی است، چرا که این دو کشور، مسیری را پیموند که امروز بسیاری به آن دل‌خوش کرده اند.

امروزه ابزار قدرتمند رسانه، از جهت گستردگی، نفوذ و قدرت تخریب دست‌کمی از سلاح‌های پیشرفته دنیا ندارد.

امروزه  موفقیت‌ جریان سیاسی استکبار، محصول جنگ رسانه‌ای و عملیات روانی مبتنی بر آماده‌سازی افکار عمومی جامعه هدف است که به‌راحتی مسیر آنها را در رسیدن به اهدافشان تسطیح کرده و افکار جامعه را به سوی مطالبه خواسته‌ مورد نظر آنها از حاکمیت‌ها سوق می‌دهند.

 حجت‌الاسلام مظاهری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح‌ توس»؛ با اشاره به مسئله فراموشی و ضعف حافظه تاریخی ملت‌ها گفت: امروزه مهمترین کلید موفقیت دشمن که موجب تسطیح راه رسیدن به اهدافش است، به فراموشی سپردن عبرت‌های گذشته در مواجهه کشور با تجربه‌های حیاتی در حوزه‌های مختلف است که متاسفانه به سرعت به دست فراموشی سپرده‌ شده است.

وی ادامه داد: قبل از انقلاب خباثت‌های آمریکا دامن‌گیر ملت ایران و ملت‌های آزادی‌خواه بود اما با تظاهر به دوستی و خیرخواهی صورت می‌گرفت که کودتای ۱۳۳۲ یکی از مهمترین آنهاست.

امام جمعه خواف گفت: آمریکا بعد از انقلاب دشمنی‌ خود را با ملت ایران نمایان کرد و در طول این ۴۰ سال از ذره‌ای خباثت دریغ نکرد و فتنه‌انگیزی و تحریم و حمایت از جریان‌های متخاصم گوشه‌ای از خباثت‌های آمریکا را نمایان کرد.

وی تصریح کرد: اعتماد به آمریکا با چنین پیشینه سیاهی موجب شکل‌گیری مذاکرات برجام و توافق هسته‌ای در سال ۹۴ شد که پس از اینکه ایران به صورت کامل به تعهدات خود عمل کرد، رئیس جمهور فعلی آمریکا که آن زمان هم رئیس جمهور آمریکا بود بصورت یک‌طرفه از برجام خارج شد و تحریم‌های مضاعفی بر ایران وضع کرد و این نتیجه اعتماد به آمریکا بود.

در سال‌های اخیر مواضع صریح و روشن رهبر انقلاب در خصوص آمریکا بسیار دقیق، حساب شده و قابل تامل است، زیرا در اوج فشار‌های روانی جامعه مبنی بر انجام مذاکرات تنها راه‌حل باز شدن گره‌های مشکلات داخلی، رهبر انقلاب با کمال صراحت فرمودند راه‌حل مشکلات اقتصادی در گروی مذاکره و توافق با آمریکا نیست.

مسئله بدعهدی آمریکا بارها توسط رهبر انقلاب تذکر داده شد، به طوری‌که در آستانه مذاکرات برجام در دهه ۹۰ تصریح کردند که من به آمریکا خوش‌بین نیستم و دقیقا همان اتفاقی افتاد که نسبت به آن. هشدار دادند و نه تنها مشکلات اقتصادی حل نشد بلکه مشکلات بسیاری به چالش‌های کشور افزوده شد.

اکنون نیز برخی با گفتمان‌سازی مشابه دهه ۹۰ به دنبال گره‌ زدن مشکلات داخلی به مسئله مذاکرات با آمریکا بوده و فارغ از تجربه تلخ برجام به هر قیمتی به دنبال نشاندن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره هستند و در کنار سوق دادن افکار عمومی به این سو ، به برخی از خواص که بدعهدی آمریکا را یادآور می‌شوند برچسب تندرو بودن می‌زنند.

راه‌حل عبور از مشکلات کشور نه‌تنها در مذاکره با آمریکا نیست بلکه تجربه دولت شهید آیت‌الله رئیسی ثابت کرد که مقاومت در برابر استکبار و تکیه بر توان داخلی و نصب‌العین قرار دادن توصیه‌های رهبر انقلاب می‌تواند مشکلات کشور را به حداقل رسانده و موجب ایجاد اقتدار و امیدآفرینی در کشور گردد. 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط:
نظرات:
آخرین اخبار