رسول اکرم (ص‌): حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس.
شنبه 1403/10/22 Saturday - 2025 11 January السبت ، 11 رجب ، 1446
ساعت
1403-10-22 06:32 شماره خبر : 10094 https://sobhtoos.ir/short/VWBrd 0
آسیب‌های معادن خواف تمامی ندارد؛

یکی از تبعات بسیار خطرناک و ناگوار توسعه معادن سنگ آهن و صنایع وابسته به آن در شهرستان خواف، انتشار ریزگردهای حاوی ذرات فلزات سنگین یعنی سرب، جیوه، کادمیم و آرسنیک می‌باشد که عوارض جبران‌ناپذیری برای مردم خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح‌ توس» معادن سنگان، واقع در شهرستان خواف در استان خراسان رضوی، یکی از بزرگترین و مهمترین معادن سنگ آهن ایران و خاورمیانه به شمار می‌روند.

این معادن دارای ذخایر عظیم سنگ آهن با عیار بالا هستند که نقش بسیار مهمی در تأمین مواد اولیه مورد نیاز صنایع فولاد کشور ایفا می‌کنند اما در کنار فواید بسیار زیاد، عوارض و تهدیدهای بی‌شماری که صنایع فولاد در منطقه خواف به همراه داشته است به نظر می‌رسد هیچ‌کدام از این تبعات به اندازه تأثیر فلزات سنگین بر محیط‌زیست و سلامتی انسان مورد غفلت واقع نشده است.

یکی از تبعات بسیار خطرناک و ناگوار توسعه معادن سنگ آهن و صنایع وابسته به آن که در سالیان اخیر رشد روزافزونی داشته‌اند، انتشار ریزگردهای حاوی ذرات فلزات سنگین یعنی سرب، جیوه، کادمیم و آرسنیک می‌باشد که عوارض تماس با این فلزات سمی در درازمدت (دست‌کم گذشت ۲۰ سال) بروز پیدا می‌کند و بسته به شرایط محیطی، شرایط جسمانی و سن و ویژگی‌های ژنتیکی از فردی به فرد دیگر متفاوت می‌باشد که در ادامه به برخی از تأثیرات هر یک از این مواد بر سلامتی انسان می‌پردازیم.  

سرب

این فلز از راه مداخله در کار آنزیم‌ها مزاحم تولید هموگلوبین شده و سبب بروز عارضه کم‌خونی می‌شود و سطوح زیاد سرب موجب از کار افتادن کلیه و آسیب دائمی به مغز می‌شود.

خطر اصلی سرب برای کودکان از مداخله با رشد عادی مغز آن‌هاست و به این طریق آسیب‌های روانی عصبی و کاهش ضریب‌هوشی (IQ) را به دنبال خواهد داشت.

 از دیگر عوارض عمده سرب بر سلامتی انسان می‌توان به جایگزینی آن به جای یون کلسیم در بافت استخوان اشاره کرد که باعث بروز پوکی استخوان می‌شود.

جیوه

عضو هدف برای جیوه مغز است به طوری که این فلز سمی بر سیستم اعصاب مرکزی تأثیر گذاشته و باعث کاهش هماهنگی عضلات، تارشدن دید چشم و حتی کوری می‌شود؛ این درحالی است که جیوه با تجمع در اندام‌هایی مثل کلیه و کبد در کار آن‌ها اختلال ایجاد کرده و موجب آسیب جدی آن‌ها می‌شود.

کادمیم

این فلز به شدت سمی است و تماس با آن باعث پوکی استخوان و بروز دردهای شدید در مفاصل می‌شود، در حالی که ایجاد اضطراب و استرس نیز از دیگر عوارض این فلز خطرناک در انسان می‌باشد و در تماس‌های بلندمدت باعث بروز بیماری‌های کلیوی می‌شود.

 آرسنیک

آرسنیک در انسان موجب بروز سرطان می‌شود به طوری که افرادی که به مدت طولانی در تماس با آن قرار بگیرند مستعد ابتلا به سرطان‌های ریه، پوست، کلیه و مثانه می‌باشند.

با توجه به عوارض و تبعات جدی و غیرقابل‌ انکار این قاتلان خاموش باید اقدامات لازم در خصوص گزارش غلظت ریزگردهای ناشی از صنایع معدنی به‌ویژه غلظت فلزات سنگین و انجام اقدامات فوری و مؤثر در جلوگیری از انتشار آن‌ها به فوریت به یک مطالبه مردمی تبدیل شود و در غیر این صورت در سال‌های آتی شاهد سونامی بروز انواع سرطان، آلزایمر، بیماری‌های کبد و کلیه و کاهش ضریب هوشی کودکان در این منطقه خواهیم بود.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط

آخرین اخبار