رویکردهای سیاسی کشورهای مختلف ممکن است در منافع مختلف کشورها اثرگذار باشد لذا آنچه برای حل بحران بهرهبرداری از آب مشترک مرزی ایران و افغانستان اهمیت دارد حل مناقشات آبی بدون در نظر گرفتن مناسبات سیاسی است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»، به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ پس از آنکه دولت طالبان در افغانستان به آبگیری سد پاشدان در نقطه مشترک هریرود اقدام کرد، واکنشهای بسیاری از سوی مقامات کشورمان نسبت به این اقدام صورت گرفت.
ساکنان حوضه آبریز هریرود در هر دو کشور ایران و افغانستان طی سالیان سال، از جریان طبیعی این رودخانه فرامرزی بهرهمند شدهاند و حقوق عرفی و تاریخی برای هر دو طرف ایجاد شده بود با این حال اما اقدام یکجانبه طرف افغانی نسبت به بهرهبرداری یکجانبه از رودخانه هریرود نهتنها تأمین آب شرب و بهداشت چند میلیون نفر را متأثر کرده، بلکه موجب خواهد شد که محیط زیست پایین دست هیرود متحمل آسیبهای گسترده محیط زیستی شود.
ایران بارها در چارچوب مذاکرات دیپلماتیک اعتراض رسمی خود نسبت به اثرات منفی فرامرزی ناشی از اقدامات سدسازی یکجانبه طرف افغان در حوضه هریرود را اعلام کرده است و از این طریق خواستار همکاری مشترک برای ارزیابی و کاهش این اثرات و انتخاب توسعه پایدار به جای توسعه مخرب بوده اما این رایزنیهای دیپلماتیک در میدان عمل نتیجهبخش نبوده است.
ساخت سد پاشدان توسط افغانستان روی یکی از سرشاخههای هریرود، مشکلات متعددی را برای تأمین آب شرب مردم در محدوده خراسان رضوی ایجاد میکند.
براساس قوانین بینالملل بهرهبرداری از آبهای مرزی مشترک باید با در نظر گرفتن منافع طرفین صورت گیرد از این رو بهرهبرداری یکجانبه افغانستان از هیرود به عنوان یکی از موارد نقض قوانین بینالمللی در حوزه آب به شمار میرود.
در قراردادهای مختلف، افغانستان متعهد به تأمین حقآبه ایران از هیرمند شده، اما در عمل اجرای این تعهدات با مشکلات جدی روبهرو بوده است. از نظر تاریخی، این تنشها را میتوان به دو عامل اصلی نسبت داد: ساختارهای دولتی ناپایدار در افغانستان و کاهش بارشها در منطقه. دولت مرکزی افغانستان بهطور مداوم با چالشهای داخلی و خارجی مواجه بوده که توانایی این کشور را در مدیریت منابع مشترک آبی کاهش داده است. از سوی دیگر، کاهش بارشها و بروز خشکسالیهای مکرر در منطقه سیستان و بلوچستان ایران نیز به شدت این تنشها افزوده است.
پیوندهای دیرینه هویتی و انتظار احترام به منافع متقابل
این در حالی است که به نظر میرسد پیوندهای دیرپای هویتی، فرهنگی، نژادی، مذهبی و تمدنی دو ملت ایران و افغانستان و حضور نزدیک به پنج دههای میلیونها تبعه افغانستان در ایران، حفظ و تعمیق مناسبات دو کشور در زمینههای مختلف را مستلزم احترام به منافع متقابل و پرهیز از اقدامات یکجانبه آسیبزا میطلبد.
آنچه اهمیت دارد موافقتنامههای دوجانبه، است که اصول قابل اعمال حقوق بینالملل معاهداتی و عرفی و حقوق طبیعی مردمان پاییندست رودخانههای مشترک، و نیز اصل حسن همجواری در بهرهبرداری منصفانه دو ملت از منابع آبی حاصل از رودخانههایی که در طی قرون و اعصار متمادی به اقتضای جغرافیای طبیعی منطقه، از افغانستان به سمت ایران سرازیر بودهاند را شامل میشود.
اسماعیل بقایی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در این باره با اشاره به اینکه از افغانستان انتظار میرود در استمرار جریان آب از رودخانههای مرزی که از سمت افغانستان به ایران جریان دارد، همکاری کرده و موانع ایجاد شده را مرتفع نمایند، گفت: جمهوری اسلامی ایران بارها به طرق مقتضی بهویژه از مجاری دیپلماتیک رسمی و سازوکارهای کارکردی(فنی)، به طرفهای افغان تأکید کرده است که بهرهبرداری از منابع و حوضههای آبی نمیتواند بدون رعایت حقوق ایران وفق معاهدههای دوجانبه یا اصول و قواعد عرفی قابل اعمال و نیز اصل مهم حسن همجواری و همچنین ملاحظات زیستمحیطی صورت گیرد.
ضرورت حل مسئله آبهای مشترک بدون رویکردهای سیاسی
رویکردهای سیاسی کشورهای مختلف ممکن است در منافع مختلف کشورها اثرگذار باشد از این رو به نظر میرسد آنچه در بیش از هر چیز برای حل بحران بهرهبرداری از آب مشترک مرزی ایران و افغانستان اهمیت دارد حل مناقشات آبی بدون در نظر گرفتن مناسبات سیاسی است.
تشکیل کارگروههای تخصصی برای بررسی راهکار بهرهمندی طرفها میتواند از بروز بحرانهای زیستی و محیطی برای کشورهای همسایه جلوگیری کند.
راهبردی که در دولت سیزدهم با بهرهگیری از دیپلماسی موفق منطقهای توانست دست کم بخشی از حقآبه هیرمند را تأمین کرده و مشکل کمآبی در سیستان و بلوچستان را کاهش دهد.
در حقیقت ایران باید با یک معادله برد برد یعنی منافع مشترک با افغانستان ایجاد کند تا از این طریق مانع از گسترش بحران آبی در منطقه شرق کشور شود.
انتهای خبر/
- سوریه؛ عبرتی برای تاریخ
- دویدن در مسیر هزار کیلومتری نذر سردار دلها
- تاثیر سیره حضرت زهرا (س) بر زندگی زنان مسلمان
- جبههگیریهای خصمانه آمریکا عامل بحرانهای جدید سوریه
- مردی از مقاومت، الگویی برای آزادیخواهان جهان
- یلدا، آئینی مشترک بین ایران و همسایگان
- اجرای ۱۲۰ برنامه ویژه روز زن در تربتجام
- تبیین حماسه ۹ دی موجب یأس دشمن میشود
- قاف؛ الگوی موفق در توسعه تولید محتوای دیجیتال
- دانشگاه علومپزشکی گناباد در مسیر رشد و توسعه
- «منطقه آزاد» نقشه راه توسعه پایدار سرخس
- جنگ شناختی عامل اصلی سقوط سوریه بود
- بازگشایی مسیر قنات قصبه، با روشهای سنتی
- قطعی برق و اختلال شبکه تلفن همراه در خواف
- نهم دی ماه، نمایش بصیرت و اقتدار ملت ایران
- تلاشها و ناکامیها در مسیر حمایت از تازهمسلمانان
- سرعت طراحیهای حاج قاسم نقشه استکبار را خنثی کرد
- رنج بیپایان شهروندان در نیلشهر تربتجام
- فراخوان داستان کوتاه «سطرهای سربلندی» منتشر شد
- پیگیری ثبت واقعه نهم دی ۵۷ در شورای فرهنگ عمومی
- اعزام ۱۴۰ نفر از رشتخوار به اردوی راهیان نور
- نام محله و خیابان «عیدگاه» مشهد تغییر نکرده است
- کشف ۱۸هزارمیلیارد ریال سوءاستفاده از کارتخوانهای قرضالحسنه
- همکاری ژاپن با مشهد در حوزه محیط زیست
- حل مسئله آبهای مرزی بدون رویکرد سیاسی
- اعزام ۲۲۵ زائر سرخسی به کربلای ایران
- از آتش کالیفرنیا تا آتش غزه!
- اعزام ۴۵۰ نفر از تربتحیدریه به راهیان نور
- بررسی تأثیرات تاریخساز امام جواد (ع) بر تشیع
- تلاش اردوغان برای تبدیل شدن به بازیساز منطقهای
- توسعه گردشگری و مرمت بناهای تاریخی در گناباد
- قطع زنجیره انتقال آنفلوآنزا با رعایت دستورالعملهای بهداشتی
- برگزاری مسابقات کشتی فرنگی جوانان استان در گناباد
- ریزگردها، قاتلان خاموش منطقه خواف
- مراسم معنوی اعتکاف، فرصتی برای خودسازی است
- نقش ایران در مقابله با تهدیدات منطقهای
- وابستگی به دلار، ریشه مشکلات اقتصادی کشور
- آمریکا بدعهدی خود را نشان داده است
- آمریکا در برابر مقاومت ملت ایران ناتوان است
- وحدت و همدلی؛ کلید عبور از مشکلات کشور
- مطالبه تبدیل فرمانداری سرخس به فرمانداری ویژه
- شبیخون فرهنگی، تهدیدی برای آینده کشور
- «مجید بیکی» سرپرست فرمانداری سرخس شد
- لزوم تقویت زیرساختها در شهرکهای صنعتی خراسان رضوی
- برپایی نمایشگاهها رونقبخش اقتصاد و فرهنگ نیشابور
- حفظ سرمایه اجتماعی کلید موفقیت در مقابل تهدیدات منطقهای
- برگزاری جشن خودکفایی ۶۳۰۰ مددجوی خراسان رضوی
- همبستگی و مقاومت در روزهای سخت لبنان
- پایبندی به اصول اسلام، رمز قدرت حماس است
- آغاز ساخت اولین واحد سایت ۲۴۰ هکتاری گناباد
- مشاهده بیشتر