رسول اکرم (ص‌): حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس.
پروژه‌هایی که حیات بخش‌اند؛

بندهای خاکی امیدی برای کاهش تنش آبی روستاها

کاهش میزان بارندگی و به طبع ایجاد تنش‌های آبی علی‌الخصوص در روستاها منجر به مشکلاتی در زمینه آب آشامیدنی، کشاورزی و دامداری شده است؛ اما ایجاد پروژه‌ بندهای خاکی توانسته است امیدی در جهت رفع این مشکل در روستاها باشد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»، آب به عنوان اصلی‌ترین عنصر حیات در زمین است و متأسفانه در سال‌های اخیر کمبود این عنصر حیاتی یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی بوده که علاوه بر حوزه آشامیدنی، کشاورزان و دامداران را درگیر خود کرده است.

یکی راه‌های مقابله با کم‌آبی در حوزه کشاورزی، دامداری و تغذیه سفره‌های زیر زمینی ایجاد بندهای خاکی یا گابیونی و سنگی، ملاتی است که طی سال‌های اخیر حوزه آبخیزداری پیشرفت قابل‌توجهی در ساخت این بندها داشته است تا علاوه بر تأمین آب شرب روستائیان از هدررفت آب نیز جلوگیری کند. 

ایجاد بندهای حوزه آبخیزداری به تغذیه سفره‌های زیر زمینی و کنترل و مهارکردن سیلاب، جلوگیری از رسوب و فرسایش خاک و کاستن پی‌آمدهای مخرب ناشی از بروز سیل کمک می‌کند.

تغییر اقلیم در شهرستان قوچان طی سال‌های اخیر و کاهش میزان بارندگی اهمیت وجود این‌گونه بندها را در حوزه روستایی بیش‌ازپیش نمایان ساخته و روند رو‌به‌رشد این بندها می‌تواند تأثیر بسزایی در حل مشکلات اصلی کشاورزان داشته باشد.

معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در سفر سال گذشته خود به این شهرستان و در حاشیه کلنگ‌زنی بند خاکی منطقه گردشگری هودانلو به اهمیت وجود بندهای خاکی در راستای جلوگیری از فرسایش خاک و بیابان‌زدایی تأکید کرد و افزود: اگر پوشش گیاهی در مناطق کوهستانی شمال خراسان ازدست‌داده شود، با بحران‌هایی مانند سیلاب و فرسایش خاک مواجه می‌شویم که مهم‌ترین راه برون‌رفت از این مشکل، اجرای طرح‌های آبخیزداری است.

حسن وحید ادامه داد: سطح زیادی از طرح‌های آبخیزداری در شهرستان قوچان شروع‌شده که از اعتبارات مالی سال ۱۴۰۱، حدود ۱۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان طرح در این زمینه اجرایی خواهد شد.

وی با بیان اینکه حوزه اترک به عنوان یکی از حوزه‌های درجه‌یک، پتانسیل و ظرفیت خود را ازدست‌داده و میزان آب‌دهی آن کم شده است، تصریح کرد: علاوه بر انسجام در بدنه دولت، برای اجرای طرح‌های عمرانی، یکی از راه‌حل‌ها، نقش‌آفرینی مردم است یعنی مردم در منافع حوزه آبخیز سهیم شوند.

 

بندهای خاکی یکی از راه‌های مقابله با تنش آبی در روستاها

نماینده مردم قوچان و فاروج در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه وضعیت آب‌وهوایی اقلیم کشور به سمت خشکی می‌رود، گفت: باید برای ازدست‌نرفتن حاصلخیزی خاک و توسعه کشاورزی و دامداری کارهای زیر ساختی انجام دهیم.

علی آذری با اشاره به اینکه ایجاد بندهای خاکی می‌تواند روستاها را از تنش آبی نجات دهد، افزود: بیشترین بندهای خاکی در این شهرستان طی ۳ سال گذشته و توسط دولت سیزدهم انجام شده است.

وی ادامه داد: بندهای خاکی درمان‌هایی هستند که در طول زمان سفره‌های زیرزمینی را تغذیه کند و با این روش در تأمین آب کمتر دچار شویم.

 

ایجاد ۸ بند خاکی در قوچان طی ۳ سال اخیر

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری قوچان نیز با بیان اینکه مهم‌ترین اثر ایجاد بندهای خاکی کنترل سیلاب، هرزآب و روان آب‌هاست، اظهار کرد: ایجاد بندهای خاکی علاوه بر کنترل سیل‌های مخرب و تخریب‌گر، از فرسایش خاک‌های عالی نیز جلوگیری می‌کند؛ چون سیل موجب ازبین‌رفتن کیفیت شیمیایی و فیزیکی رودخانه می‌شود و بند خاکی کیفیت آب در پایین‌دست را حفظ می‌نماید.

امیر زمانی مقدم افزود: در شهرستان قوچان ۱۱ بند خاکی در طی ۴۰ ساله انقلاب احداث شده اما تنها در ۳ سال فعالیت دولت سیزدهم  ۸ بند خاکی ایجاد شده است.

وی بیان کرد: در بحث مطالعاتی بندهای خاکی طی دوره یازدهم مجلس ۶۰ هزار هکتار صورت گرفت که تنها در یک ساله گذشته قریب به ۲۰ هزار هکتار قرارداد مطالعه بسته شده و سیری صعودی داشته است.

زمانی مقدم اعتبارات آبخیزداری قوچان در سال ۱۴۰۱ را برابر با ۶ شهرستان خراسان رضوی خواند و تصریح کرد: در دولت سیزدهم با نظر مساعد رئیس‌جمهور شهید حمایت ویژه‌ای از پروژه‌های مربوط مراتع و آبخیزداری شد که امروز مردم روستاها می‌توانند از این اقدامات دولت بهره‌مند باشند.

 با توجه به اینکه عمده فعالیت روستائیان این شهرستان در زمینه کشاورزی و دامداری بوده و کمبود آب و تنش آبی می‌تواند بیشترین مشکلات را برای آنان به وجود آورد اجرای طرح‌های آبخیزداری همچون ایجاد بندهای خاکی، سنگی ملاتی  و... در پایین‌دست رودخانه‌ها در راستا حل مشکلاتشان تأثیر بسزایی خواهد داشت. 

ساخت ۱۱ بند خاکی در این شهرستان از ابتدای انقلاب و افزوده‌شدن ۸ بند خاکی در ۳ سال دولت سیزدهم نشان از اهتمام رئیس‌جمهور شهید به رفع تنش آبی و حل مشکلات روستائیان است.

اهمیت موضوع پروژه‌های آبخیزداری می‌طلبد دولت چهاردهم نیز نگاه ویژه‌ای برای اختصاص اعتبار موردنیاز به‌منظور ایجاد پروژه‌های آبخوان‌داری در این شهرستان داشته باشد.

انتهای پیام/

 

1403-04-20 12:13 شماره خبر : 7861

درباره نویسنده

اخبار مرتبط:
نظرات:
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار