رسول اکرم (ص‌): حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس.
مدیر شبکه بهداشت و درمان کاشمر خبر داد:

کاهش نگران‌کننده نرخ تولد و رشد جمعیت کاشمر

مدیر شبکه بهداشت و درمان کاشمر گفت: در شهرستان کاشمر نیز در سال گذشته ۲۵۰ نوزاد کمتر از سال قبل به دنیا آمده‌اند، این آمار نگران‌کننده است که می‌تواند جامعه را با چالش‌های جدی مواجه کند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»؛ محمدجواد یزدانی در نشست شورای اداری شهرستان که در محل سالن اجتماعات فرمانداری برگزار شد، اظهار داشت: ۲۴ تا ۳۰ اردیبهشت به عنوان هفته جهانی جمعیت و روز ۳۰ اردیبهشت به عنوان روز ملی جمعیت نام‌گذاری شده و این مناسبت فرصتی مهم برای تأمل در مسئله حیاتی جمعیت است.

وی با بیان اینکه بحران جمعیت امروز به عنوان یکی از ابر چالش‌های کشور مطرح است، خاطرنشان کرد: کاهش نرخ باروری، افزایش میانگین سنی و کاهش موالید در سال‌های اخیر زنگ خطری جدی برای آینده کشور است.

مدیر شبکه بهداشت و درمان کاشمر ادامه داد: به تعبیر مقام معظم رهبری، مسئله جمعیت از آن مسائلی نیست که بگوییم حالا ۱۰ سال دیگر فکر می‌کنیم؛ اگر چند سال بگذرد، دیگر قابل علاج نیست.

وی به نقل از مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: رهبر انقلاب در ۱۹ آذر سال ۱۳۷۱ هشدار داده بودند که یکی از خطراتی که وقتی انسان درست به آن فکر می‌کند، تن او می‌لرزد، مسئله جمعیت است؛ امروز می‌بینیم این هشدارها چقدر جدی و واقع‌نگرانه بوده است.

کاهش نگران‌کننده نرخ تولد و رشد جمعیت

یزدانی با اشاره به آمارهای رسمی گفت: نرخ باروری کلی کشور در سال ۱۳۹۵ حدود ۲۷/۲ بود، اما اکنون به ۵۱/۱ کاهش یافته است و در شهرستان کاشمر نیز در سال گذشته ۲۵۰ نوزاد کمتر از سال قبل به دنیا آمده‌اند، این آمار نگران‌کننده است و در صورت ادامه‌دار بودن روند، جامعه را با چالش‌های جدی مواجه خواهد کرد.

وی اضافه کرد: میانگین سنی جمعیت کشور که در ۱۰ سال پیش حدود ۲۲ سال بود، اکنون به ۳۲ سال رسیده و این یعنی ساختار جمعیتی ما به سرعت در حال پیر شدن است.

یزدانی همچنین به گزارشی از وزارت بهداشت اشاره کرد و افزود: طبق اعلام معاون بهداشتی وزیر، استان گیلان نخستین استانی بود که تعداد مرگ‌ها در آن از تولدها پیشی گرفت و این زنگ خطر بزرگی برای تمام کشور است.

بحران نیروی انسانی در آینده نزدیک

وی با ترسیم تصویری از آینده، نسبت به بحران نیروی انسانی هشدار داد و تصریح کرد: اگر امروز اقدامی نکنیم، ۲۰ سال دیگر نه تنها با کمبود شدید نیروی کار در بیمارستان‌ها، مراکز اقتصادی و خدماتی مواجه خواهیم بود، بلکه خانواده‌هایی نیز نخواهند بود که بتوانند از سالمندان مراقبت کنند.

مدیر شبکه بهداشت و درمان کاشمر با بیان اینکه در گذشته خانواده‌هایی با ۴ تا ۶ فرزند وجود داشت که از والدین سالخورده خود مراقبت می‌کردند، اما با روند فعلی، در آینده چنین پشتوانه‌ای وجود نخواهد داشت، اذعان کرد: حتی ممکن است سالمندان ما در محیط‌های عمومی و خیابان‌ها سرگردان شوند، چون ساختار جمعیتی دیگر توان ارائه خدمات به آنها را نخواهد داشت.

سهم دستگاه‌ها و ادارات در سیاست‌های جمعیتی

وی با انتقاد از رویکرد برخی ادارات نسبت به مسئله جمعیت عنوان کرد: هنوز در برخی دستگاه‌ها، اگر خانمی باردار شود، با او برخوردی متفاوت و گاه نادرست می‌شود، مرخصی‌های زایمان همچنان چالش‌برانگیز است و حمایت روانی و سازمانی کافی از والدین وجود ندارد.

یزدانی افزود: چند اداره داریم که وقتی یکی از کارکنان‌ صاحب فرزند می‌شود، جلسه‌ای برای تبریک و قدردانی برگزار کنند؟ چند بار کارمندان را به دلیل پدر یا مادر شدن تشویق کرده‌ایم؟ این‌ها اقدامات کوچکی هستند که می‌توانند در ترویج فرزندآوری مؤثر باشند.

مدیر شبکه بهداشت و درمان خطاب به مسئولان ادارات گفت: در حوزه اداری، هر یک از ما چقدر برای تبیین، تبلیغ و تشویق موضوع جمعیت کار کرده‌ایم؟ در خانواده خود چه اقدامی در زمینه ازدواج یا فرزندآوری کرده‌ایم؟ این سؤالاتی است که همه ما باید به آن پاسخ دهیم.

اقدامات حوزه بهداشت و درمان در حمایت از خانواده‌ها

وی همچنین با اشاره به برخی اقدامات حمایتی حوزه بهداشت و درمان، تشریح کرد: تمامی خدمات درمانی برای کودکان زیر پنج سال رایگان است، همچنین زایمان طبیعی در بیمارستان‌ها بدون هیچ هزینه‌ای انجام می‌شود، خدمات درمان ناباروری نیز تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفته است و زوج‌هایی که در این زمینه مشکل دارند می‌توانند از این تسهیلات بهره‌مند شوند.

یزدانی با اشاره به اینکه ما در حوزه بهداشت تمام تلاش خود را کرده‌ایم تا موانع اقتصادی فرزندآوری کاهش یابد، ابراز کرد: اما مشکل فقط اقتصادی نیست، آمارها نشان می‌دهند در مناطق مرفه شهر مانند خیابان معلم، نرخ زاد و ولد کمتر از مناطقی مانند خیابان قائم است، این نشان می‌دهد معضل فرهنگی و سبک زندگی نیز باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

نقش تبلیغات و فرهنگ‌سازی در ارتقای نرخ جمعیت

وی بر ضرورت فرهنگ‌سازی و تبلیغات در فضای اداری تأکید کرد و افزود: همه نهادها و سازمان‌ها باید حداقل در محیط کاری خود یک تابلو، بنر یا پیام برای حمایت از فرزندآوری داشته باشند، در کنار آن، برگزاری جلسات تبیینی و تشویق کارکنان در صورت ازدواج یا فرزندآوری می‌تواند نقش مؤثری ایفا کند.

مدیر شبکه بهداشت و درمان کاشمر از مسئولان خواست با ایجاد فضای مثبت و انگیزشی در ادارات، گام مؤثری در حل این معضل بردارند و تأکید کرد: اگر به عنوان یک تکلیف شرعی، قانونی و انسانی به مسئله جمعیت نگاه کنیم، هرکدام از ما باید سهم خود را ایفا کنیم، غفلت از این موضوع، در نهایت دامن خود ما را خواهد گرفت.

انتهای خبر/

 

1404-03-03 22:19 شماره خبر : 11543

درباره نویسنده

اخبار مرتبط:
نظرات:
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!

آخرین اخبار