رسول اکرم (ص‌): حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس.
صبح توس گزارش می دهد؛

زخم عمیق گردشگران سهل‌انگار بر طبیعت شاندیز

رهاسازی بی‌رحمانه زباله توسط گردشگران در ییلاق‌های شاندیز، طبیعت چشم‌نواز را به کابوسی زیست‌محیطی تبدیل کرده است، شهرداری در تکاپوی جمع‌آوری ۲۶تن زباله در روزهای تعطیل و محیط زیست نگران افزایش بیماری‌ها و نابودی حیات وحش است.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس» آنچه بر جذابیت و زیبایی محیط زندگی انسان علاوه بر جاذبه‌های طبیعی و مناظر چشم‌نواز می‌افزاید پاکیزگی و نظافت آن محیط است، قطعاً شهر یا روستای تمیز و مرتب در کنار جاذبه‌های طبیعی و گردشگری دلچسب‌تر و چشم ‌نوازتر است از روستا یا شهری با ظاهری کثیف و نامرتب.

یکی از موضوعاتی که در مدیریت شهری همواره قابل توجه است موضوع نظافت شهر و جمع‌آوری زباله‌ها از سطح شهر و روستاها است، از مناظر نازیبایی که خاطر هر بیننده‌ای را مکدر می‌کند ظاهر کثیف و نامرتب شهر و روستا یا انباشت زباله در نقاط مختلف شهرها و روستاها یا بهتر بگوییم رهاسازی زباله‌ها در دامان طبیعت زیبا است.

 شهرداری‌ها و دهیاری‌ها طبق وظیفه محوله خود به جمع‌آوری زباله‌ها از سطح شهر و روستاها می‌پردازند اما گاهی بی‌توجهی و عدم رعایت نظافت و پاکیزگی از طرف بعضی از افراد به ویژه در مناطق گردشگری و ییلاقات موضوعاتی همچون رهاسازی و انباشت زباله‌ها را در گوشه و کنار شهر و مناطق مختلف ییلاقی به همراه دارد.

در این گزارش به سراغ شهر شاندیز که از جمله شهرهای زیبای گردشگری استان خراسان رضوی است رفته‌ایم و به موضوع جمع‌آوری زباله‌ها و مدیریت پسماند در شهر، وضعیت رهاسازی و انباشت زباله همراه با آسیب‌های زیست محیطی آن در قسمت‌های مختلف شهر و به ویژه ییلاق‌ها که توسط بعضی از گردشگران و مسافران سهل انگار اتفاق می‌افتد، پرداخته‌ایم.

جمع آوری حدود ۲۶ تن زباله در روزهای تعطیل از شاندیز 

سید احمدباقری در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به آمار روزانه جمع‌آوری زباله از سطح شهر شاندیز اظهار کرد: روزانه بین ۲۰ الی ۲۲ تن زباله از سطح شهر و محلات شاندیز جمع‌آوری می‌شود که این رقم در برخی از روزهای خاص تا ۵۰ تن نیز افزایش می‌یابد.

وی تصریح کرد: روزهای تعطیل و به ویژه پنجشنبه و جمعه باتوجه به حضور جمع کثیری از مسافران و گردشگران در شاندیز، متأسفانه با رهاسازی حجم زیادی از زباله در مناطق مختلف ییلاقی بخش شاندیز رو‌به‌رو هستیم در این ایام حدود ۲۶ تن زباله از شاندیز جمع‌آوری می‌شود. 

شهردار شاندیز با بیان اینکه جمع‌آوری، دفع و فرآیند پسماند هر تن زباله ۸ میلیون ریال برای شهرداری هزینه دارد، بیان کرد: در شاندیز برای تفکیک زباله‌ها، پسماند و دفع آن مکانی وجود ندارد بنابراین شهرداری شاندیز زباله‌ها را جهت دفن به محل پسماند زباله‌ها در شهرداری مشهد تحویل می‌دهد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا شهرداری شاندیز فقط موظف به جمع‌آوری زباله‌ه‍ای سطح شهر و محلات شاندیز است یا روستاها را هم پوشش می‌دهد، گفت: شهرداری صرفا زباله‌های شهری در محدوده خدماتی خود را جمع‌آوری می‌کند، اما در زمین‌های بایر اطراف شهر، مناطق طبیعی بکر وحاشیه رودخانه‌ها که‌ متولی خاصی جهت جمع‌آوری زباله‌های آن وجود ندارد زباله‌ها توسط گردشگران و مسافران رها‌سازی می‌شود که از این موضوع آمار رسمی وجود ندارد. 

وی تصریح کرد: در عین حال در برخی نقاط پر تردد خارج از محدوده مثل حاشیه محور شاندیز هم شهرداری اقدام به نظافت مسیر و جمع‌آوری زباله‌ها می‌کند.

 

جمع‌آوری ۳۰ تن زباله رها شده در طبیعت توسط گروه‌های مردمی در سال گذشته 

باقری در ادامه افزود: سال گذشته در دو مرحله پاکسازی حریم رودخانه شهر شاندیز که توسط گروه‌های مردمی انجام شده است بالغ بر ۳۰ تن زباله رهاشده در طبیعت جمع‌آوری شده است. 

وی با بیان اینکه در پارک پردیس ورودی شاندیز در قالب «سه‌ شنبه‌های پاک» برنامه جمع‌آوری زباله‌های رها شده توسط گروه‌های مردمی انجام می‌شود، اظهار کرد: در روزهای تعطیل بیشتر زباله‌ها توسط بعضی از مسافران و گردشگران در اطراف شهرها، رودخانه‌ها، فضاهای طبیعی حریم شهر پراکنده می‌شود که نیازمند توجه بیشتر این افراد به محیط زیست است. 

شهردار شاندیز بیان کرد: در شهرداری شاندیز ۱۰ پاکبان صرفا در حوزه جمع‌آوری زباله فعالیت دارند و در بخش خدمات شهری و نظافت شهر نیز  ۷۰ نفر پاکبان در حال فعالیت هستند.

 

هزینه‌های گزافی که شهرداری بابت عدم رعایت نظم در قرار دادن زباله ها پرداخت می‌کند

وی با اشاره به اینکه ماهیانه به طور متوسط ۷ میلیارد ریال به بخش جمع‌آوری زباله اختصاص یافته است، تأکید کرد: اما در بخش نظافت شهر با کل پاکبانان، ماهیانه به طور متوسط  ۲۵۰ میلیارد ریال هزینه برای شهرداری در پی دارد.

باقری با اشاره به وضعیت خیابان‌ها و کوچه‌های شهر در روزهای تعطیل از نظر انباشت و رهاسازی زباله در گوشه و کنار شهر توسط مسافران و گردشگران و عدم رعایت نظافت شهری از طرف بعضی از مسافران و گردشگران تصریح کرد: در  شاندیز بیشتر زباله‌ها در ورودی شهر و در اطراف باکس‌های زباله پراکنده می‌شود، در این زمینه یکی از معضلات؛ عدم رعایت نظم در قراردادن زباله هاست که شهرداری برای جلوگیری از شیوع بیماری و حضور حیوانات مجبور به برداشت آنها در چندین نوبت و به مراتب صرف هزینه‌های گزاف است.

 

وی با بیان اینکه در شهرستان با توجه به ماهیت گردشگری آن و محدودیت‌های زیست محیطی برای تفکیک زباله‌ها و پسماند و دفع آن از مبدأ مکانی وجود ندارد، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه شهرهای طرقبه و شاندیز به مشهد نزدیک هستند معمولا سرمایه‌گذاری در زمینه مدیریت پسماند در شهرستان توجیه اقتصادی برای سرمایه‌گذار ندارد و همچنین خرید زمین جهت این کار در شاندیز و طرقبه با توجه به قیمت بالای زمین‌ها و همچنین نفوذ پساب‌های آلوده به منابع آبی زیرزمینی دشت مشهد، تقریبا غیر ممکن است و دستگاه های محیط زیستی هم مجوز‌های لازم را صادر نمی‌کنند، این موارد موانع ایجاد مکانی جهت پسماند در شهرهای شاندیز و طرقبه است.

به گفتگو با رئیس اداره حفاظت محیط زیست طرقبه شاندیز پرداخته‌ایم تا موضوع رهاسازی و انباشت زباله‌ها در طبیعت و مناطق ییلاقی شهرستان توسط بعضی از مسافران و گردشگران سهل‌انگار را همراه با آسیب‌های زیست محیطی این اقدام مخاطره‌آمیز و غیر بهداشتی بررسی کنیم.

 پیامدهای رهاسازی زباله‌ها در طبیعت

مجید غلامی در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه معضل عدم مدیریت پسماند در سطح کشور ما از آن دست موضوعات قدیمی و حل نشده است، تصریح کرد: در طرقبه شاندیز هم که یک شهرستان گردشگری و توریستی است باتوجه به حضور جمع کثیری از گردشگران در این شهرستان و همچنین عدم وجود زیرساخت‌های مناسب برای ساماندهی و جمع‌آوری زباله‌ها و پسماندها، این معضل، مخاطرات زیست محیطی بسیاری را به همراه دارد.

وی تصریح کرد: از جمله پیامدهای ناگوار این معضل در فصول گرم سال افزایش پشه سالک، بیماری‌های عفونی و سایر مشکلات بهداشتی است، همچنین موضوعات اجتماعی حضور زباله‌گردها که از تبعات عدم مدیریت صحیح پسماندها است و متأسفانه در طرقبه شاندیز هم مثل حاشیه شهر مشهد این‌گونه موارد مشاهده می‌شود.

رئیس اداره محیط زیست طرقبه شاندیز گفت: بیشترین میزان زباله‌هایی که در سطح شهرستان رها شده با توجه به گردشگری بودن طرقبه شاندیز زباله‌های خشک و تر به صورت ترکیبی است که زباله‌ها مخلوط می‌شوند‌ و قابل تفکیک نیست و پسماندها نیز به صورت تفکیک نشده در طبیعت شهرستان طرقبه شاندیز رها شده است و باعث آلودگی‌های زیست محیطی و مشکلات بهداشتی فراوانی می‌شود.

وی بیان کرد: بیشترین آسیب را ظروف پلاستیکی به محیط زیست وارد می‌کنند که بین ۳۰۰ الی ۴۰۰ سال عمر این ظروف پلاستیکی است که خطرات جدی برای طبیعت به همراه دارد.

 

بیشترین میزان زباله رها شده روزهای تعطیل در محور و‌ جاده‌های منتهی به شاندیز 

غلامی در ادامه افزود: بیشترین میزان زباله رها شده در محور شاندیز و جاده‌هایی که به محور شاندیز ختم می‌شوند مثل؛ محور فرمانیه و جاده شهرک صنعتی توس یا همان جاده حسن‌آباد است که اکثراً در روزهای تعطیل به ویژه پنجشنبه و جمعه میزان بسیار بالایی از رهاسازی زباله‌ها توسط بعضی از گردشگران و مسافران در این مسیر ها وجود دارد.

وی با بیان اینکه علاوه بر حضور جمع کثیری از گردشگران و مسافران در روز‌های تعطیل که باید فرهنگ‌سازی کافی در مبادی ورودی شهرستان برای آنها انجام شود، افزود: متأسفانه معضل حضور دست‌فروشان در سطح شهرستان را هم داریم که با تولید مقدار زیادی زباله مشکلات فراوانی را ایجاد می‌کنند.

رئیس اداره محیط زیست طرقبه شاندیز تأکید کرد: باتوجه به گلایه‌های فراوان شهروندان در فضای مجازی از عدم مدیریت پسماند به ویژه در جاده شاندیز، ما هفته گذشته جلسه کارگروه مدیریت پسماند شهرستان را برگزار کردیم که مصوبات خوبی به همراه داشت و تصمیم براین شد که اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای باهمکاری بخشداری شاندیز که به عنوان متولی مدیریت پسماند بخش شاندیز است نسبت به ساماندهی سریع و اصولی پسماند و زباله‌های بخش شاندیز اقدام کنند و نتیجه اقدامات به اعضای کمیسیون اعلام کنند‌.

وی با اشاره به اینکه سالانه هزاران قطعه پرنده و حیات وحش کشور متأسفانه به خاطر در معرض قرار گرفتن با پسماند و زباله‌ها نابود می‌شوند، گفت: در شهرستان طرقبه شاندیز‌ و مرکز تیمار و نگهداری پارک پردیس شاندیز به طور متوسط هفته‌ای چندین پرنده جهت درمان به این مرکز منتقل می‌شوند که در اثر آسیب‌های ناشی از زباله های رها شده دچار مشکل شده‌اند.

 

غلامی تأکید کرد: از شهروندان و به ویژه گردشگران و مسافران درخواست داریم هنگام حضور در طبیعت و ییلاقات حتما برای جمع‌آوری زباله پلاستیک همراه داشته باشند و زباله‌ها را از پنجره ماشین‌ به بیرون پرتاب نکند یا در حاشیه جاده‌ها رها نکنند تا مشکلات بهداشتی و مخاطرات زیست محیطی به وجود نیاید.

وی خاطرنشان‌کرد: در بحث پاکسازی حریم طبیعت در سال گذشته با گروه‌های فعال و خوبی که معرفی شدند در سطح کشور سرآمد بودیم حتی کارخانه‌هایی که فعالیت زیست محیطی داشتند باعث گسترش این فعالیت ها در سراسر کشور شدند و با پیگیری‌هایی که از طرف دوستداران محیط زیست شهرستان انجام شد طرقبه شاندیز از شهرستان‌های شاخص کشور در موضوع گروه‌ها و حامیان محیط زیست شد، همچنین ما در تمام سطح شهرستان برنامه پاکسازی حریم طبیعت را در به طور جدی در حال اجرا داریم.

انتهای خبر/

1404-02-11 14:00 شماره خبر : 11218

درباره نویسنده

اخبار مرتبط:
نظرات:
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار