درباره نویسنده
خطر نابودی گیاه «آنغوزه» کوهسرخ به دلیل برداشت بیرویه و خشکسالی

به گزارش پایگاه خبری صبح توس؛ کوهسرخ شهرستانی کوهستانی است؛ اما سرزمینی است که در دل خود ثروتهای نهفته زیادی دارد، از معادن و طلای سبز آن بگیر تا گیاهان دارویی که چند سالی است مورد استقبال مردم و البته سرمایهگذاران و کارآفرینان قرار گرفته است.
بیش از ۱۷ هزار و ۶۵۰ هکتار زمین در شهرستان کوهسرخ زیر کشت گیاهان دارویی است و در سالهای اخیر بسیاری از مردم به سمت درمان از طریق گیاهان دارویی و طب سنتی روی آوردهاند و کارگاههای خانگی و فراوری محصولات گیاهان دارویی و عرقیات افزایشیافته است.
۱۷۴ گونه گیاهی در این شهرستان تولید میشود که ۴۰ درصد آن گیاهان دارویی است از این رو کوهسرخ بهعنوان یکی از قطبهای مهم گیاهان دارویی خراسان رضوی محسوب میشود.
اما متأسفانه باوجود پیشرفتهای صورتگرفته در استفاده از اين گياهان، هنوز برداشت آنها بهصورت سنتي و غيرعلمي از دشتها و مراتع كشور انجام میشود. از سوي ديگر عدم آگاهي، روند رشد جمعيت در مناطق روستايي و الگوي نامناسب بهرهگیری از طبيعت، فشار مضاعف و روزافزونی را بر سرمایههای طبيعي كشور و بهویژه گياهان دارويي وارد میکند.
زعفران، انغوزه، سپند، باریجه، آویشن، ریواس و ترنجبین بهعنوان مهمترین گیاهان دارویی این منطقه است که به علت برداشتهای غیراصولی، خشکسالی و چرای بیرویه دام برخی گونههای گیاهی در معرض انقراض است، يكي از اين گياهان كه ارزش بینظیری دارد، آنغوزه است.
برداشت آنغوزه ممنوع شد / ۲۰ هزار هکتار از اراضی کوهسرخ رویشگاه آنغوزه است
محمدحسین جوادیمقدم، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کوهسرخ در گفتگو با خبرنگار صبح توس، اظهار داشت: کوهسرخ باتوجهبه ارتفاع بیش از ۱۶۰۰ متری که از دریا دارد یکی از قطبها و رویشگاههای آنغوزه در استان خراسان رضوی و بعضاً کشور محسوب میشود.
وی با بیان اینکه بیش از ۲۰ هزار هکتار اراضی شهرستان کوهسرخ رویشگاه آنغوزه است که در هر مترمربع از این اراضی بین یک تا سه گیاه آنغوزه در سالهای گذشته مشاهده شده است، خاطرنشان کرد: آنغوزه یکی از گیاهان باارزش اقتصادی بالا است بهطوریکه در سال گذشته گردش مالی این گیاه در شهرستان کوهسرخ بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کوهسرخ همچنین در ادامه تصریح کرد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی همه ساله در تیرماه یا مردادماه یک روستا را برای جمعآوری آنغوزه آزاد میکرد که برداشت آن از طریق سامانه الکترونیکی دولت به مزایده گذاشته میشد.
وی با بیان اینکه فردی که در مزایده برنده میشد بهازای برداشت ۴۰ تن آنغوزه، شیره آنغوزه و برگ آن، متعهد میشد که ۱۵۰۰ هکتار از اراضی روستا را بذرپاشی کند تا مرتع احیاء شود، اذعان کرد: برداشتهای غیراصولی و بیرویه و خشکسالی باعث شده که گیاه آنغوزه در معرض انقراض قرار گیرد.
جوادی مقدم با تأکید بر اینکه حدود هزار هکتار از اراضی شهرستان کوهسرخ تحت کشت گیاه آنغوزه در سال جاری قرار گرفت؛ ولی خشکسالی و عدم بارندگی باعث شد این بذرها سبز نشوند، عنوان کرد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان رضوی به دلیل برداشت بیرویه، برداشت این گیاه را ممنوع اعلام کرده بود.
وی همچنین تشریح کرد: یگان حفاظت منابع طبیعی کوهسرخ با همکاری بسیج، نیروی انتظامی و اهالی روستای اوندر در مناطق برداشت آنغوزه حضور پیدا کرد و نشانهگذاری افراد سودجو تخریب و از برداشت آن جلوگیری کرد.
انتهای پیام/
درباره نویسنده
نظرات:
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- وصیتنامه شهید ناصرالدین باغانی
- خواندن نماز لیله الدفن برای شهدای خدمت
- یوم السجاد قوچان، اثبات ارادت به یادگار کربلا
- دستگیری سلطان عینک خاورمیانه در طرقبه شاندیز
- برگزاری قرعهکشی مسکن ملی کاشمر در دهه فجر
- وصیتنامه شهید محمود کاوه
- «ویرانی» قطب صنعت چوب شمال شرق کشور است
- استخر دانشآموزی قوچان افتتاح میشود
- مهآبادی سرپرست فرمانداری تربتجام شد
- پس از نوریزاده چه کسی فرماندار سرخس میشود؟
آخرین اخبار
- پرداخت بیش از ۴۳ میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی
- تثبیت آبرسانی به ۲۵ هزار مشترک آبفای خلیلآباد
- ترویج عفاف و حجاب با سیره اهلبیت (ع)
- ۱۸۰۰ استاد دانشگاه آزاد اسلامی بیانیهای صادر کردند
- برق قوچان با حمایت از بازار قطع میشود
- اتحاد ملت ایران با پیروی از مکتب عاشورا
- اخلاص شهید شهریاری در گفتار شهید عباسی
- آیه ۶۸ سوره مبارکه زخرف
- محرم امسال نمایانگر وحدت ملی بود
- نیشابور سهم بزرگی در شکلگیری انقلاب اسلامی داشته
- مشاهده بیشتر