به گزارش صبح توس؛ نخستین مجموعه مصداقی داستانی در رابطه با شهدای مدافع حرم چندی پیش و همزمان با سالگرد شهادت حاج قاسم از شبکه دو سیما پخش شد؛ مجموعهای هشت قسمتی با نام «بچه زرنگ» که داستان اعزام متفاوت تعدادی از شهدای مشهدی مدافع حرم را به نمایش گذاشت.
این مجموعه همانطور که توانست مخاطب را پای تلویزیون بنشاند و شجاعت و درایت شهدای مدافع حرم را به تصویر بکشاند اما جای این سوال را هم باقی گذاشت که چرا رسانه ملی آثاری درخور شهدای مدافع حرم ندارد. هزاران هزار شهید مدافع حرم داریم که هر کدامشان داستان و روایتی مجزا دارند و میتوانند تبدیل به فیلم و سریالی جذاب و ماندگار شوند.
اگر این قهرمانان را هالیوود میداشت قطعا برای هر کدامشان در مدت زمانی کوتاه تعداد زیادی فیلم میساخت، اما در رسانه ملی ما جای خالی این قهرمانان خالی است و از فیلمسازان و تهیه کنندگان و نویسندگان انتظار میرود تا در آثار خود جایی هم برای این شهیدان باز کنند تا دین خود را به شهدای مدافع حرم ادا کنند.
نخستین اثر مصداقی داستانی برای شهدای مدافع حرم
ابوالفضل حاجتمند، تهیه کننده مجموعه «بچه زرنگ» در گفتوگو با صبح توس، با اشاره به اینکه این مجموعه اولین کار مصداقی داستانی در مورد شهدای مدافع حرم است، اظهار کرد: مجموعه هشت قسمتی بچه زرنگ قصه اعزام 9 شهید مدافع حرم مشهدی بود که خودشان را عراقی و افغانستانی جا زدند و با گذرنامه افغانستانی یا عراقی با سختی فراوان خودشان را به سوریه رساندند و شهید شدند.
وی در رابطه با انتخاب نام این مجموعه عنوان کرد: این شهیدان زرنگی کردند و با توجه به اینکه سپاه و ارگانهای رسمی و دولتی اجازه رفتن به سوریه را به آنها نمیداد اما در نهایت این افراد با زرنگی فراوان و از هر طریقی که بود راه جهاد و مبارزهشان را پیدا کردند و به شهادت رسیدند.
حاجتمند ابراز کرد: برای تیتراژ ابتدایی "بچه زرنگ" سراغ صوت حاج قاسم رفتیم که گفتهاند زرنگ آن کسی نیست که دنبال جمع کردن مال و کارهای مادی و دنیوی است، بلکه زرنگ آن کسی است که با وجود راه ندادنشان به سوریه خودشان راه را پیدا کرده و در این خاک پس از جهاد به شهادت رسیدند.
«بچه زرنگ» راه را برای ساخت فیلمهای شهدای مدافع حرم باز کرد
حاجتمند با بیان اینکه موضوع و مستند این مجموعه مستند داکیودرام است، افزود: این مجموعه هشت قسمتی خواست خود شهدا بود که تولید شد و با ساخت این مجموعه راه برای ساخت سایر فیلمها و مجموعهها در رابطه با شهدای مدافع حرم باز شد و امیدواریم در آینده کارهای بیشتری در این زمینه انجام شود و فیلم و سریالهای بیشتری ساخته شود.
این تهیه کننده با بیان اینکه یکی از دغدغههای ما پیدا کردن چهرههایی شبیه به چهره شهدا بود، تصریح کرد: ما به دنبال پیدا کردن بازیگر برای نقش شهدا بودیم که در نهایت تصمیم گرفتیم از برادران این شهیدان کمک بگیریم و برای بازی به سراغ آنها برویم.
بازی برادران شهدا نقطه جذابیت سریال بود
وی ادامه داد: 4 قسمت از این 8 قسمت را برادران شهید ایفای نقش کردند که این موجب شد حسهای واقعی به مخاطب القا شود و همین که ما آمدیم نزدیکترین افراد به شهدا را انتخاب کردیم که نقش برادرانشان را بازی کنند نقطه جذابیت این مجموعه بود.
حاجتمند با اشاره به اینکه سعی کردیم شباهتها بسیار نزدیک باشد، ادامه داد: نکته جالب دیگری که وجود دارد این است که نقش شهید محمد جاودانی را یکی از دوستانش بازی کرد که شباهت زیادی به این شهید داشت و مادر شهید جاودانی نیز خودش نقش مادر شهید را بازی کرد که وجود این بزرگوار به کار ما برکت داد.
احتمال ساخت فصل دوم بچه زرنگ
تهیه کننده این مجموعه در پایان به استقبال مردم از این مجموعه اشاره کرد و افزود: به مدد شهدای مدافع حرم بچه زرنگ مخاطب خوبی پیدا کرد و به همین علت احتمال ساخت فصل دوم بچه زرنگ در آینده وجود دارد.
مهدی عطایی، برادر شهید مرتضی عطایی که در مجموعه بچه زرنگ در نقش برادر خود ایفای نقش کرده بود در گفتوگو با صبح توس، اظهار کرد: این مجموعه با توجه به اینکه نخستین تجربهای بود که در رابطه با شهد ای مدافع حرم بود لذا کار بسیار ارزشمندی بود و باید فیلمهای اینچنینی باز هم ساخته شود.
عطایی خاطرنشان کرد: زمانی که دوستان به من پیشنهاد بازی در نقش برادرم را دادند، من استقبال کردم زیرا هم بحث کشور و مملکت و اسلام در میان بود و هم اینکه من چون سابقه حضور در منطقه را داشتم خاطرات برایم زنده میشد.
راز موفقیت بچه زرنگ از زبان برادر شهید عطایی
برادر شهید عطایی با اشاره به اینکه نظرات عمومی در رابطه با این سریال مثبت بوده است، عنوان کرد: قطعا خواست خود شهدا و کمک آنها بود که ما توانسیتم این کار را انجام دهیم و مردم نیز استقبال کردند.
وی با بیان اینکه دوستانی که کار ساخت این مجموعه را به عهده داشتند دنبال این بودند که شبیهترین شخص را به چهره شهید پیدا کنند، افزود: چهار نفر از برادران شهدا در این سریال نقش برادر خود را بازی کردند و طبق اظهار نظرها در میان این چند نفر من بیشترین شباهت را به برادرم داشتم.
عطایی خاطرنشان کرد: مردم از «بچه زرنگ» استقبال کردند و زمانیکه در کوچه یا خیابان ما را میدیدند ابراز ارادت میکردند و از احساس مثبتی که به این سریال داشتند سخن میگفتند و عدهای که ما را میشناختند نیز تماس میگرفتند و تشکر میکردند.
عطایی به تلاش برادرش برای رفتن به سوریه اشاره کرد و افزود: بالغ بر یکسال طول کشید تا برادرم موفق شود خود را به سوریه برساند. وی از زمانی که مسائل سوریه پیش آمد به دنبال این بود که هر طور شده خود را به آن سرزمین برساند و بسیار تلاش کرد که سریال بچه زرنگ گوشهای کوچک از این تلاشها را به نمایش گذاشت.
وی خاطرنشان کرد: اینگونه نبود که افرادی که موفق میشوند به سوریه بروند راه به طور کامل برایشان باز شود بلکه اینها هر بار که به مرخصی میآمدند یا پایان ماموریت داشتند برای مرحله بعدی و بازگشت به منطقه مجدد همین سختیها و مشکلات را پیش رو داشتند به همین علت ایرانیها تمایلی به مرخصی آمدن نداشتند زیرا میدانستند بازگشتشان به راحتی نخواهد نبود و حتی شاید دیگر نتوانند بازگردند.
وی به نقش رسانه برای مقابله با نقشههای دشمن اشاره کرد و افزود: جامعه ما با توجه به موقعیتها و حوادث مختلفی که با آن روبهرو میشود بسیار حساس است و فضای مجازی و رسانه سلاح قدرتمندی است که میتواند توطئههای دشمن را خنثی کند وما نباید از این سلاح غافل شویم.
برادر شهید عطایی خاطرنشان کرد: اغتشاشاتی که این چند ماهه اخیر بوجود آمد نقشه آن یک شبه ایجاد نشده بود بلکه سالها روی آن کار شده و برنامهریزی کردند و افکار مردم را از طریق همین رسانه و فضای مجازی آماده کردند.
وی ادامه داد: امروز وظیفه تک تک ما این است که به فرموده مقام معظم رهبری آتش به اختیار باشیم، آتش به اختیار در تمام حوزههای اقتصادی، فرهنگی، رسانهای و غیره.
ساخت «فیلمهای ارزشی» اولویت فیلمسازان باشد
برادر شهید عطایی با تاکید بر اینکه ساخت این قبیل کارهای ارزشی قطعا باید در اولویت فیلمسازان و تهیه کنندگان باشد، ابراز کرد: به اعتقاد بنده ساخت این قبیل کارهای فرهنگی اگر از نان شب واجبتر نباشد کمتر از آن نیست به دلیل اینکه خوراک فرهنگی است و اگر ما این خوراک را برای مخاطب ایجاد نکنیم قطعا دشمن این کار را انجام میدهد و آن چیزی که دوست دارد خوراک مردم ما خواهد کرد.
وی تاکید کرد: بسیار ضروری است که کارهای فرهنگی از این قبیل که بحث مقاومت و دفاع از وطن را نشان میدهد ساخته شده تا برای مردم روشنگری شود و آنها بدانند ریشه مشکلات ما از کجا سرچشمه میگیرد.
روایتهای برادر شهید سنجرانی؛ از نه گفتنهای ابتدایی تا لحظات شیرین بازی
مصطفی سنجرانی، برادر شهید مدافع حرم محمدرضا سنجرانی در گفتوگو با صبح توس، اظهار کرد: بازی در نقش برادرم بسیار سخت و غیرباور بود و هر لحظه برایم بغض و گریه به همراه داشت اما در نهایت که نظرات عوامل سریال از بازی من مثبت بود و مردم نیز از این کار راضی بودند دلم آرام گرفت.
وی با بیان اینکه من صد در صد مخالف بودم این نقش را بازی کنم، خاطرنشان کرد: دو دلیل برای مخالفتم داشتم، یکی اینکه من بازیگر نبودم و دوم اینکه شرایط خانوادگی ما مساعد نبود و من نمیتوانستم در آن شرایط سخت تصمیم به بازی بگیرم.
سنجرانی ادامه داد: زمانی که به من پیشنهاد بازی دادند من عزادار دختر برادرم بودم که یک هفته از فوت او میگذشت. سر سفره بودیم که تماس گرفتند و پیشنهاد بازی دادند و من به لحاظ روحی حال مساعدی نداشتم لذا قبول نکردم. تلفن را که قطع کردم پدرم پرسید که چه کسی بود و من هم توضیح دادم و ایشان گفتند این کار مربوط به برادرت است برو و نقش او را را بازی کن، در نتیجه پذیرفتم.
وی افزود: همان شب رفتم تا تست گریم انجام دهم، به گریمور گفتم بگو چهرهام به درد این کار نمیخورد اما او خندید و به دیگران گفت: خودِ خودش است.
برادر شهید سنجرانی تصریح کرد: من بازیگر نبودم و تنها چیزی که توانست به من کمک کند نقش برادرم را بازی کنم شباهت رفتاری بسیار زیاد من به برادرم بود زیرا من با محمدرضا بزرگ شده بودم و در واقع بزرگ شده دست برادرم رضا بودم و به همین علت شباهت رفتاری بسیاری به او داشتم در نتیجه نقشی که میخواستم بازی کنم برایم قابل درک بود.
سنجرانی ادامه داد: هر چند بازی برای کسی که نخستین بار است جلوی دوربین میرود سخت است اما از این لحاظ که تمام حالات برادرم را در سکانسها خوب میتوانستم درک کنم و بازی کنم برایم شیرین بود و احساس خوب و زیبایی داشتم.
وی به نظرات مثبت مردم پیرامون این سریال اشاره کرد و بیان داشت: آنچه از اطرافیان و مردم عادی پیرامون این سریال به ما رسیده صحبتها و نظرات خوبشان بوده است و خدا را شاکر هستم مردم از این کار راضی بودند.
چهره شهدا برای نسل جدید واقعی نشان داده شود/ از شهید قدیس نسازیم
برادر شهید سنجرانی به تاثیر این قبیل فیلمها و سریالها اشاره کرد و بیان داشت: این کارها قطعا اثرات مثبتی دارد اما در این فیلمها نباید شهید را قدیس نشان داد و در واقع نباید شخصیت شهدا را طوری نشان دهند که برای جوانان دست نیافتنی باشد.
وی تاکید کرد: چهره شهدای مدافع حرم برای بچههای دهه هشتادی و دهه نودی ما باید واقعی تر از هر کسی نشان داده شود و نباید این شهدا برای آنان دست نیافتنی باشند.
سنجرانی عنوان کرد: اگر بخواهم یک خصوصیت خوب از برادرم بگویم این است که هیچ زمانی در مقابل ظلم ظالم به مظلوم کوتاه نمیآمد و شخصیتی نبود که نسبت به این قبیل مسائل بیتفاوت باشد.
اولین قدم برای شهدای مدافع حرم برداشته شد
وی با تاکید بر اینکه ما نیز نباید بیتفاوت نباشیم، عنوان کرد: اولین قدم برای شهدای مدافع حرم برداشته شده است و امید است با ساخت این قبیل فیلمها و سریالها راه ادامه پیدا کند تا جوانان ما با زندگی شهدای مدافع حرم بیشتر آشنا شوند.
برادر شهید سنجرانی در پایان با تشکر از تمامی عوامل مجموعه «بچه زرنگ» یادآور شد: با نابازیگر کار کردن بسیار سخت است و من از تمام عوامل که با حوصله وقت گذاشتند و به من آموزش دادند تشکر میکنم.
خاطرهای که برای مادر شهید قاسمی دانا زنده شد
مادر شهید حسن قاسمی دانا نیز در گفتوگو با صبح توس اظهار کرد: مجموعه «بچه زرنگ» کار بسیار ارزشمندی بود و برای نسل جوان بسیار اثرگذار و من امیدوارم در آینده نیز چنین مستندها و فیلمهایی برای شهدای مدافع حرم ساخته شود.
وی خطرنشان کرد: در این سریال من لحظه آخر که خداحافظی با حسن بود حضور داشتم و آن لحظات جدا شدن از پسرم برایم زنده شد، لحظاتی که احساس کردم چیزی از قلبم کنده شد و حسن من برای همیشه رفت. من میدانستم که حسن دیگر رفت و باز نمیگردد و صحنه آخر این سریال خاطره آن روز و آن لحظه را دوباره برایم زنده کرد و آخرین صحنه این سریال حال و هوای خاصی برایم داشت.
امروز در دورانی قرار داریم که مردم و به خصوص نسل جدید با فرهنگ ایثار و شهادت فاصله گرفتهاند و این مسئله چالش بزرگی برای جامعه ما محسوب میشود چرا که بسیاری از مشکلات ما ناشی از همین چالش و فاصله گرفتنهاست در حالیکه اگر این فرهنگ در لایههای مختلف جامعه نهادینه شود بسیاری از مشکلات کاهش مییابد.
رسانه از جمله تلویزیون و سینما نقش بیبدیلی در انتقال این فرهنگ دارند اما متاسفانه هنوز تا جایگاه مطلوب فاصله بسیار دارد و هنوز خیلی مانده است تا دِینی که شهدا بر گردن رسانه ملی دارند ادا شود.
انتهای پیام/