به گزارش صبح توس؛ بنا بر گفته کارشناسان مشکلات بازار نهادههای دامی محدود به ارز نیست بلکه نهادههایی که حتی تأمین ارز شدهاند نیز باید از طریق سامانه بازرگاه توزیع شوند که به گفته فعالان بازار بهغیراز مشکلات نرمافزاری این سامانه و فقدان دانش کافی برای بهرهبرداری از آن این سامانه به دلیل فقدان شفافیت در برخی فرایندها دارای مشکلات متعددی است در فرایندهای توزیع است و از سوی دیگر میزان نهادههایی که در سامانه بازارگاه عرضه میشود تنها ۳۰ یا درنهایت ۵۰ درصد نیاز تولیدکنندگان را تأمین میکند.
در این رابطه سید حسین موسوی نژاد، مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسان رضوی در گفتوگو با صبح توس اظهار کرد: نهادههای تأمینشده از طرف دولت تنها نیمی از نیاز تولیدکنندگان را تأمین میکند و لذا نیمی دیگر نیاز تولیدکننده باید از بازار آزاد با نرخهای گزاف تأمین شود که این موضوع بههیچوجه مقرونبهصرفه نیست.
وی بابیان اینکه با تداوم این وضعیت بهطور حتم در آیندهای نزدیک شاهد ورشکستگی و خروج بسیاری از تولیدکنندهها از مدار تولید خواهیم بود افزود: باوجود تحمل این شرایط و سختیهای متحمل شده به تولیدکننده اما در کمال ناباوری مشاهده میشود که برخی فصول و به دلیل شرایط خاص محصول تولیدشده روی دست تولیدکننده مانده و لذا ضرری مضاعف به واحدهای تولید وارد میشود.
خرید تضمینی تخم مرغ برای حمایت از مرغداران خراسان رضوی ضروری است
مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسان رضوی بابیان اینکه دولت باید سیاستهای حمایتی از این صف در دستور کار قرار بدهد ادامه داد: بهطور مثال خرید تضمینی تخممرغ برای حمایت از مرغداران این استان در شرایط کنونی ضروری است.
وی بابیان اینکه از سال گذشته تاکنون تمامی هزینههای تولید مانند حاملهای انرژی و یا نهادههای مصرفی و از همه مهمتر هزینههای کارگری افزایش قابلتوجهی داشته است بیان کرد: این در حالی است که قیمت تخممرغ از سال گذشته تاکنون تفاوتی و یا تغییری را به خود ندیده است و لذا همین موضوع موجب ضرر دهی تولیدکننده است.
موسوی نژاد تصریح کرد: در حال حاضر با احتساب افزایش هزینههای یادشده قیمت هر کیلو تخممرغ برای تولیدکننده حدود ۲۲ هزار تومان تمام میشود اما قیمت تخم مرغ هنوز به نرخ همان سال گذشته و کمتر از ۲۰ هزار تومان به ازای هر کیلو از تولیدکننده خریداری میشود و لذا تغییر قیمت و اعلام نرخ جدید برای جلوگیری از این ضرر هنگفت توسط دولت ضروری و یکی از خواسته های تولید کنندگان است.
وی همچنین اذعان کرد: قیمتهای عنوانشده و موجود در بازار در حالی است که هنوز نیمی از نهادههای طیور با ارز ترجیحی تأمین میشود و لذا با حذف ارز ترجیحی بهطور حتم شاهد افزایش حداقل دو برابری قیمت این محصول در بازار خواهیم بود.
تهدید امنیت غذایی
وی افزود: ایران یک کشور واردکننده نهادههای دامی و طیور به شمار میرود بهطوریکه ۸۰ درصد از نیاز کشور به این اقلام از طریق واردات تأمین میشود با این حال مشکلاتی مانند عدم بهموقع تخصیص و تأمین ارز درنهایت ذخیره شدن نهادههای دامی در گمرکات یا مانند سال گذشته نقص در سیستم حملونقل و توزیع همواره برای تولیدکننده دغدغه آفرین بوده است.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسان رضوی تشریح کرد: کمبود و یا عدم توزیع بهموقع نهادههای دامی و طیور همچنین در بازار آزاد و یا به عبارتی بازار سیاه نیز تأثیر مستقیم داشته و همواره به التهاب قیمت ها در این بازار دامن زده است.
از چالشهای دیگری که در حال حاضر تولیدکننده با آن روبروست سیاستگذاری دستوری در حوزه قیمت است که تولیدکننده شیر، گوشت و تخممرغ را ملزم به رعایت نرخهای مصوبی میکند که کمتر از قیمت تولید است و لذا نهتنها منجر به ضرر انباشته برای تولیدکننده میشود بلکه درنهایت به تهدید امنیت غذایی خواهد شد.
انتهای پیام/