حسین زمانی، مدیرعامل موسسه کیفیت رضوی  وابسته به بنیاد بهره وری موقوفات آستان قدس رضوی در گفت‌وگوی تفصیلی با صبح توس، پیرامون معرفی نشان طیب به مناسبت ۱۸ آبان روز ملی کیفیت با بیان اینکه هدف آستان قدس رضوی پیاده سازی کیفیت در تمام شئون زندگی است اظهار کرد: موسسه کیفیت رضوی مرکزی دانش بنیان محسوب می شود و ویژگی اصلی نشان طیب این است که برگرفته از مبانی اسلامی و هستی شناسی است؛ نشان حلال که اکثراً با آن آشنایی محتصر دارند در کشور مالزی با استخراج احکام شرعی از رساله ها تبدیل به ارائه استانداردهای محصول و خدمات کرد و به تعبیری وارد صنعت شد.

نشان حلال؛ مرز مجاز و غیرمجاز بودن مصرف محصول

وی افزود: احکام شرعی دستورالعمل های دینی است و نشان حلال، مرز مجاز و غیرمجاز بودن مصرف محصول را اعلام می کند اما در قرآن بین کیفیت و مرز مجاز و غیرمجاز تفوات وجود دارد.

مدیرعامل موسسه کیفیت رضوی گفت: از حلال به عنوان کمترین انتظار دین می توان یاد کرد لذا حلال بودن مرزی است که پدیده ها و رفتارها مجاز یا غیرمجاز می‌شوند ولی آنجایی که صحبت از کیفیت است قرآن به حیات طیبه و زندگی با کیفیت اشاره دارد و باتوجه به مبانی اسلامی حیات طیبه، تلفیقی از لذت های معنوی و دنیوی است و به دوست خوب، سرزمین آباد و دلنشین و پیشرفته، خوراکی های طیب و بهترین چیزها اشاره می شود.

وی با اشاره به اینکه طیب یعنی از بین حلال ها بهترین ها باید انتخاب شود و ممکن است بهترین برای هر فردی با دیگری از نقاط مختلف دنیا، متفاوت باشد افزود: از ویژگی‌های طبیعت هوشمندی و سازگاری است و غذای طیب به معنای بهترین خوراکی برای هر فرد خاص است و در پی صحبت از کیفیت در قرآن کلیدواژه طیب در مرکز توجه قرار دارد و با الگوبرداری از تجربه مالزی نشانی به نام «طیب» ایجاد شد و از سال ۱۳۹۴ رسما به صورت پروژه ای پژوهشی بر روی آن کار شد و از سال ۹۷ طرح موسسه کیفیت رضوی به آستان قدس رضوی ارائه شد تا این موضوع بین المللی شود.

شکل‌گیری نشان طیب با رویکرد تمدن سازی

زمانی ادامه داد: اگر بخواهیم در زمینه کیفیت محصولات و خدمات در کشورهای اسلامی اقدامی شود باید نشان طیب برجسته شود هر چند حلال تا مرزهای نشان طیب نیز در حال پیشروی است البته نشان طیب هم برای محصولات و خدمات مطرح است و هم به عنوان نشان کیفیتی برای سازمانها، کسب و کارهای کوچک، الگوی توسعه منطقه ای و مدیران مطرح است و بر اساس مطالعات، وسعت کاربرد در همه حوزه ها وجود دارد، طیب با رویکرد تمدن سازی شکل گرفته و البته به جای نگاه شعاری در گام های مختلف با هدف ارتقای سبک زندگی طبقه بندی شده است.

وی افزود: برای رسیدن به هدف گام های مختلفی اعم از طراحی نشان طیب، استقرار نشان، شبکه سازی، تجاری سازی و برندسازی نشان، تبلیغات و بین‌المللی‌سازی نشان تعریف شده است و اگر رویکرد تمدنی تعریف نکنیم ناخواسته این نشان نیز در ردیف سایر نشان های موجود مرسوم قرار می گیرد لذا نشان طیب الگویی جامع برای سایر نشان‌های کیفیت است.

مدیرعامل موسسه کیفیت رضوی با بیان اینکه هر کدام از نشان های کیفیت دامنه پوشش محدود دارد ولی نشان طیب تمام نشان های قبل را لحاظ و نواقص را برطرف کرده است و خدمات، محصولات، واحدهای صنفی و سازمان ها تحت پوشش این نشان کیفیت می توانند قرار داشته باشند تصریح کرد: در حوزه محصولات در محصولات غذایی و تمرکز بر شش محصول غذایی نان، گوشت، پسته، زعفران، برنج و خرما در نشان طیب با دلایل موجه صورت گرفته و در حوزه معماری، محصولات چندرسانه‌ای ویژه کودک و نوجوان، رستوران، مراکز درمانی و ورزشگاه ها پروژه پژوهشی انجام شده است البته شبکه همکاران به منظور شناسایی شرکای تجاری ایجاد شده است.

رتبه بندی کیفیت محصولات به صورت آنلاین توسط مصرف کننده

وی افزود: به هیج مجموعه ای هنوز نشان طیب ارائه نشده و باید رویه های قانونی کشور طی شود و البته  برای تبدیل این موسسه به موسسه اعتباربخش در حال دریافت مجوز هستیم تا مانند سازمان ملی استاندارد یک سری استانداردهایی توسط شبکه باید مستقر و بر اجرای آن نظارت شود لذا با راه اندازی این موسسه استاندارهای موسسه خودمان مبنا قرار می گیرد و شبکه نظارتی ایجاد می‌شود و مثلا در اروپا شرکت های مطرح بنیاد تعالی سازمانی تشکیل دادند که با تدوین سند سازمانی این موضوع مرجع می‌شود و در کشورهای مختلف پیاده سازی شده است.

زمانی با اشاره به این مطلب که وقتی این نشان از تعریف استاندارد، جلب مشتری، ارائه حدمات  صورت می گیرد دلیلی ندارد از مجموعه دیگری استاندارد دریافت شود و تبدیل شدن به موسسه اعتباربخش روند طبیعی دارد و البته در نشان طیب بنیان کیفیت خاصی تعریف شده است خاطرنشان کرد: در سامانه محصولات فراخوان ارائه نشان طیب اعلام می شود و پس از ثبت در سامانه ارزیابی و رتبه بندی کیفیت محصولات به صورت آنلاین توسط مصرف کننده و کارشناسان مورد رصد قرار می گیرد و در بستر نظارتی نشان طیب قرار خواهد داشت و اگر به امتیازهای مطلوب بالای ۷۰ درصد، می تواند تقاضای نشان طیب به موسسه بدهد.

ارکان اصلی نشان طیب

وی با بیان اینکه سایر نشان و استانداردهای مرسوم یا به محصول گواهی استاندارد می دهند یا آن محصول را قبول نمی کنند ولی نشان طیب بر مبنای نظام رتبه بندی محصولات و خدمات مورد عارضه یابی تخصصی قرار می گیرد افزود: طیب از پنج رکن اصلی سلامت، حلال بودن شرعی و قانونی، اصالت و تطابق با مزاج، جذابیت و برکت تشکیل شده و با سایر محصولات مقایسه می شود و نوعی مسابقه کیفیت بین تولیدکنندگان محصولات و اصناف وجود دارد و در واقع این سامانه به نوعی ابزار راهبری برای خرید مردم و استفاده از بهترین حدمات است و در صورت اعتماد مردمی به نشان طیب در زمینه کیفیت مراکز مختلف به رعایت استانداردها ترغیب می شود.

مدیرعامل موسسه کیفیت رضوی گفت: ارزیابی نشان طیب تلفیقی از نظرات مردم، کارشناسان تخصصی و تولیدکننده است که البته شبکه خادمیاری رضوی در این زمینه کمک رسانی خواهند داشت.

وی افزود: نشان طیب با استانداردهای ملی تناقضی ندارد و قائل به این هستیم شاخص‌های ارزیابی علمی باید مورد نظر باشد و ویژگی‌هایی از جمله ارزش افزوده، ارزش‌های غذایی  اجتماعی و بهره‌وری‌ها در نشان طیب وجود دارد و امیدواریم بتوانیم صادرکننده این نشان کیفیت به دنیا باشیم و رویکرد طیب نیز در کیفیت به سایر نشان ها توسعه یابد.

انتهای پیام/