به گزارش صبح توس؛ هادی وکیلی ظهر امروز در جلسه بازخوانی روایت انقلاب مشهد که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: انقلاب اسلامی ایران دارای ویژگیهای منحصربهفرد است بهطوریکه آغاز تغییر در مسیر مبارزه به سال 1342 شمسی میرسد که به حضور امام خمینی در عرصه فعالیتهای سیاسی میتوان اشاره کرد.
وی افزود: در آن دوران نخبگان کشور به سه دسته جریان ملی، جریان مذهبی و جریان چپ تقسیم میشدند که جریان چپ اوج تحرک خود را در دهه 30 شمسی داشت و بهتدریج افول کرد و جاذبههای خود را از دست داد.
استاد دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه در تاریخ میبینیم که در این تاریخ بسیاری از کمونیستها تغییر رویکرد دادند، گفت: عدهای مسلمان شدند مانند جلال آل احمد وعدهای نیز به دربار پیوستند که نمونههای آنها پرویز رسولی، اسدالله علم و ... بودند.
وی ادامه داد: در طیف نیروهای ملی به معنای صرف ملی که لائیک بودند و البته کمونیست هم نبودند اوج فعالیتهایشان در ده 20 تا سال 1332 است، به دلیل شکست نهضت و اینکه مصدق نتوانست کشور را اداره کند، همراه با سقوط مصدق جریان ملی نیز سقوط کرد.
وکیلی با اشاره به اینکه عدهای از نیروهای ملی به نیروهای مذهبی پیوستند و جریان ملی-مذهبی را تشکیل دادند که نتیجه آن نهضت آزادی شد، بیان کرد: سال 1342 سال چرخش نهضت مبارزه و نقطه عطف مبارزات است بهطوریکه طیف چپ و ملی افول کرده و بهجای آن مرجعیت شیعه و نیروهای مذهبی رشد کردند.
وی تصریح کرد: این اتفاق همزمان با برخوردهای خشن و سخت گیرانِ شاه در برابر مسلمانان بود و این سبب تحریک نیروهای مذهبی و به میدان آمدن آنها شد و از طرف دیگر رهبری بینظیر امام خمینی (ره) نیز بر این قدرت افزود این منجر به ساخت جریان مذهبی شد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه فردوسی مشهد با تأکید بر اینکه این میدانداری منجر به پیروزی انقلاب شد، عنوان کرد: این میدانداری و اکثریت مردم در همراهی این تفکر اکنون نیز ادامه دارد و به برکت خون شهدا توانستهایم این راه را ادامه دهیم.
وی با اشاره به نقش خراسان آن دوران در شکلگیری انقلاب اسلامی، تأکید کرد: در آن دوران مشهد و خراسان نقش باروری ایدئولوژیک را ایفا میکردند بهطوریکه میبینیم مغزهای متفکر و ایدئولوگ انقلاب اسلامی در آن زمان همچون مقام معظم رهبری، شهید مطهری و علی شریعتی از خطه خراسان بودند لذا مشهد در دوران انقلاب خط فکری انقلاب اسلامی را القا میکرد.
وکیلی تصریح کرد: درگیریها و مبارزات سنگین مردم مشهد نیز در آن زمان بسیار موردتوجه بود و بسیاری از شهرها و استانهای کشور خطوط مبارزاتی خود را از علمای مشهد از جمله آیتالله مرعشی و آیتالله میلانی میگرفتند.
انتهای پیام/