به گزارش صبح توس؛  کار برداشت انگور از تاکستان‌های خلیل‌آباد به پایان رسید و بیش از 95 هزار تن انگور از سطح 6 هزار هکتار از باغات خلیل‌آباد در سال جاری برداشت شد.

 

در سال گذشته 45 درصد خسارت به دلیل سرمای ناگهانی هوا به باغات انگور وارد شد که طی بررسی‌های صورت گرفته مبلغ این خسارت 798 میلیارد ریال برآورد شد.

 

برداشت انگور همه‌ساله از اوایل تیرماه از باغات شروع می‌شود و 80 درصد انگور تولیدشده تبدیل به کشمش شامل کشمش سبز قلمی، کشمش دودی، طیفی، کالیفرنی (طلایی) و مویز و مابقی صرف تازه خوری می‌شود.

 

انگور برای مصرف تازه خوری به شهرستان‌های داخل کشور ازجمله مشهد، تهران، تبریز، شیراز، اصفهان و کشورهای خارج کشور ازجمله روسیه صادرشده است و مابقی جهت تهیه کشمش استفاده می‌شود.

 

23 رقم انگور در شهرستان خلیل‌آباد وجود دارد

در شهرستان خلیل‌آباد بیش از 23 رقم انگور شناسایی‌شده که ارقام انگور مناسب جهت تهیه کشمش در خلیل‌آباد شامل ارقام بی‌دانه مانند پیکامی و عسکری هست و از ارقام دانه‌دار مانند سبز مال، ریش‌بابا و رزقی محصولاتی نظیر طیفی و مویز تهیه می‌شود.

 

برای تهیه کشمش نیاز به بارگاه بهداشتی هست که از تهویه مناسبی برخوردار باشد و با توجه به مسائل بهداشتی خشک‌کردن کشمش و کیفیت بهتر اکثر باغداران از مصالح فلزی، سیم مفتولی، آجر و سیمان جهت ساخت بارگاه بهداشتی و نصب فن استفاده می‌کنند.

 

روش غالب تهیه کشمش در شهرستان خلیل‌آباد

انگورهای بی‌دانه شامل پیکامی و عسکری بوده که از آن کشمش سبز قلمی تهیه می‌شود و از انگورهای دانه‌دار برای تهیه طیفی و مویز استفاده می‌شود.

 

برای تهیه کشمش از امولسیون سرد استفاده می‌شود که مخلوطی از درصدهای معین کربنات پتاسیم و روغن کشمش (روغن استرالیایی) هست و مقدار یک لیتر روغن با 2.5 کیلوگرم کربنات پتاسیم در 100 لیتر آب مخلوط می‌کنند و انگور را بعد از برداشت و تمیز کردن، به این محلول (مدت 20 تا 30 ثانیه بسته به نوع انگور) آغشته می‌کنند و سپس آن‌ها را روی رشته‌های سیم مفتولی داخل بارگاه بهداشتی آویزان می‌نمایند تا خشک شود.

 

به این روش کشمش سبز تولید می‌شود و در صورت نیاز می‌توان از گاز گوگرد برای تهیه کشمش دودی استفاده کرد. در این روش پودر گوگرد را داخل سینی کوچکی ریخته و آن را آتش می‌زنند. برای همگن شدن پخش گوگرد دریچه‌هایی در بارگاه تعبیه‌شده که با باز و بسته نمودن تدریجی آن جریان هوا در داخل بارگاه برقرار می‌شود.

 

لزوم تغییر در ساختار برخی بارگاه‌های قدیمی تولید کشمش / کشمش خلیل‌آباد از لطافت خاصی برخوردار است

مجید طاهرپور در گفت‌وگو با خبرنگار یار خراسانی در خصوص کیفیت کشمش شهرستان خلیل‌آباد اظهار داشت: کشمش تولیدشده در این منطقه دارای لطافت خاصی هست که با سایر کشمش‌های دیگر مناطق متفاوت هست.

 

وی بابیان اینکه تفاوت کشمش تولیدی باعث شده ازلحاظ انبارداری و صادرات دارای مشکلاتی باشد، خاطرنشان کرد: به همین دلیل باید درزمینهٔ فرآوری و تولید و بسته‌بندی جدید کشمش و موردپسند بازارهای جهانی چاره‌ای اندیشیده شود.

 

مدیر جهاد کشاورزی از وجود 5 واحد بهداشتی سورت و بسته‌بندی کشمش دارای مجوز در شهرستان خبر داد و تصریح کرد: ولی این واحدها جوابگوی حجم تولید بالای کشمش نیستند.

 

وی همچنین در پایان ضمن تأکید بر لزوم تغییر در ساختار برخی بارگاه‌های قدیمی تولید کشمش در این شهرستان با توجه به اهمیتی که تولید بهداشتی محصول دارد، اذعان کرد: تخصیص تسهیلات بانکی جهت احداث بارگاه بهداشتی که از مصالح آجر، سیمان، آهن و موزاییک ساخته شود، موردنیاز شهرستان است.

انتهای پیام/